Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, eliberat după 21 de ani

catuse
catuse

Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după revoluţia din 1989 a fost eliberat, miercuri, din Penitenciarul Botoşani, după ce a executat 21 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, el fiind acuzat că a bătut un bărbat, apoi i-a dat foc.

Ioan Chifan, din localitatea Răducăneni, judeţul Iaşi, a fost eliberat condiţionat, după 21 de ani, la vârsta de 49 de ani, informează Mediafax.

În 1990, Ioan Chifan a fost găsit vinovat pentru omor deosebit de grav şi condamnat definitiv la închisoare pe viaţă. El a fost acuzat de procurori că l-a răpit, împreună cu doi complici, în ianuarie 1990, pe inginerul Victor Şerban. Mobilul crimei ar fi fost că Şerban ar fi retrogradat-o pe soţia lui Chifan din postul de gestionar la fabrica de textile din Răducăneni, în cel de magazioner.

Cei trei au bătut victima, apoi au aruncat-o într-o cisternă, au stropit-o cu motorină şi i-au dat foc. Potrivit procurorilor, în momentul în care i-au dat foc inginerului acesta era încă în viaţă. Trupul inginerului a fost găsit întâmplător nouă luni mai târziu, în cisternă.

Chifan a susţinut în mai multe interviuri că inginerul a atentat la integritatea soţiei sale şi că se consideră doar autorul moral al crimei.

Ioan Chifan a fost eliberat miercuri, de Ziua Penitenciarelor, şi nu a fost aşteptat de nicio rudă la porţile închisorii.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani, Iulian Dărângă, a declarat că magistraţii Judecătoriei Botoşani au decis să-l pună în libertate pe Ioan Chifan, considerând că acesta şi-a ispăşit pedeapsa pentru care a fost condamnat în urmă cu 21 de ani.

Bărbatul a fost eliberat după ce a trecut termenul de recurs de cinci zile.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Botoşani, iniţial, comisia din cadrul penitenciarului i-a respins cererea de eliberare condiţionată, având un termen de reexaminare de zece luni. Ulterior, instanţa i-a redus termenul cu două luni, iar săptămâna trecută a fost analizat din nou şi a fost propus pentru eliberare condiţionată.

Decizia magistraţilor vine după ce, anul trecut, au respins cererea deţinutului de eliberare condiţionată.

Potrivit legii, o persoană condamnată pe viaţă poate cere, în anumite condiţii, eliberarea condiţionată dacă a executat cel puţin 20 de ani.

Ioan Chifan a fost căsătorit şi are doi copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel