Prețurile românești la alimente, la decizia FMI

Paine
Paine

Victor Ponta susține că nicio decizie legată de TVA nu poate fi luată fără a fi discutată cu FMI. Premierul a făcut aceste declarații referindu-se la reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, situație față de care FMI nu și-a dat încă acordul. În cazul în care statul va încasa sume mai mari prin reducerea TVA la pâine, procedura va fi extinsă și la alte alimente, precum carne sau lapte.

 Victor Ponta a declarat că Executivul nu are, la momentul actual, acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente. Premierul a declarat că FMI consideră reducerea TVA ca afectând bugetul de stat. "Cei de la FMI au spus: «O să aveți o mare scădere a încasărilor din TVA». Contabil vorbind, au calculat și au zis «O să aveți o pierdere»", a spus Victor Ponta.

Premierul a motivat că reducerea TVA este un obiectiv politic și economic la care Guvernul nu va renunța. "Împreună cu domnul Daniel Constantin și cu cei doi miniștri, domnul Chițoiu și domnul Voinea, ne-am hotărât să propunem și vom discuta la următoarea întâlnire cu cei de la FMI", a declarat premierul.

Ce implică reducerea TVA la pâine

Victor Ponta a explicat că reducerea TVA la pâine implică necesitatea aprovizionării statului cu 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea. "Pentru pâine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 milioane de lei pe care să-i provizionăm din altă parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care îi provizionăm pe semestrul doi, ca și când i-am pierde", a spus premierul.

Premierul a adăugat că, în eventualitatea în care FMI va fi de acord cu reducerea TVA, se va face un test pentru un singur produs, respectiv pentru pâine, potrivit Economica.net. În funcție de încasările TVA, calculate la finalul lui 2013, procedura ar putea fi extinsă și la carne și lapte, potrivit declarațiilor de luni ale lui Victor Ponta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel