PNL, solicitare la AVOCATUL POPORULUI pentru sesizarea CCR cu privire la OUG 55/2014

PNL înaintează, joi, Avocatului Poporului, cererea de sesizare a CCR cu privire la excepția de neconstituționalitate a OUG nr.55/2014 privind migrația aleșilor locali.

"La depunerea sesizării, care va avea loc la ora 10:30, la sediul instituției Avocatului Poporului, din strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, București, vor participa vicepreședintele PNL Ludovic Orban, parlamentarii Sorin Roșca Stănescu, Theodor Niculescu și Florin Alexe", transmite Partidul Național Liberal.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a anunțat miercuri că joi dimineață parlamentarii ACL îi vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională.

"Mâine dimineață (joi — n.r.) vom depune o cerere la Avocatul Poporului, rugându-l să sesizeze Curtea Constituțională. Avem, evident, și varianta în contencios administrativ, în care să invocăm excepția de neconstituționalitate. Suntem pregătiți și pentru această a doua variantă", a declarat deputatul liberal, citat de Agerpres.

Citește și: Strategie-capcană a lui Iohannis pentru a bloca migrația primarilor

În opinia parlamentarilor ACL, argumentele pentru care solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la Ordonanța 55/2014 sunt legate de faptul că nu se dovedește în niciun fel urgența adoptării unui astfel de act normativ.

"Dispozițiile articolului 115 din Constituție stabilesc că în ceea ce privește regimul instituțiilor fundamentale ale statului, ordonanța de urgență nu se poate da, ori în acest caz administrația publică locală este o instituție fundamentală a statului, având un subcapitol în Constituție.

Avem deja patru sau cinci decizii ale CCR, care de fiecare dată au spus că interzicerea traseismului este constituțională și vine în concordanță cu dispozițiile art. 8 alin. 2 din Constituție, care statuează faptul că partidele sunt cele care preiau voința populară și o transformă în decizie politică.

Mai avem două argumente — primul dintre ele privește faptul că nu se dovedește în niciun fel urgența adoptării unei astfel de ordonanțe.

În expunerea de motive a ordonanței sunt doar două argumente, unul dintre ele este o minciună grosolană și anume că nu mai funcționează consiliile locale sau cele județene, având în vedere schimbările politice petrecute la nivel local (...). Mai există un al doilea argument — se modifică inclusiv legea alegerilor locale prin introducerea unei noi categorii de aleși locali — supleanții, ei nu existau până acum în legea alegerilor locale", a mai explicat Theodor Nicolescu.

Vezi și: Exclusiv: Cum va vota UDMR în Parlament moțiunea de cenzură 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel