Ploaie înghețată. Freezing rain a pus stăpânire pe toată țara. Motivul pentru care ploaia îngheţată apare

Ema Apostu / 19 Martie 2018 / 10:20 Salveaza PDF Comentarii
Polei
Polei

Frigul şi ploaia îngheţată sau freezing rain au pus stăpânire pe toată țara. Fenomenul a creat o pojghiţă periculoasă pe şosele, arbori, maşini şi case. 

Ploaia înghețată (freezing rain) este, de fapt, ploaie suprarăcită, iar picăturile de apă îngheață instantaneu la contactul cu orice suprafață.

Acest fenoment se poate întâmplă oricând, de la sfârșitul toamnei până în primăvară. 

Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol.

"Freezing rain" apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ.

Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet.

Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece. 

[citeste si]

 

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28