PDL sprijină înfiinţarea unui muzeu naţional al dictaturii comuniste, prin hotărâre de Guvern

Stema Socialista a Romaniei
Stema Socialista a Romaniei

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, luni, că a primit susţinerea politică a BPN al partidului pentru înfiinţarea, prin hotărâre de Guvern, a unui muzeu naţional al dictaturii comuniste.

Ministrul de Externe a precizat că îşi doreşte ca PDL să promoveze, "foarte rapid", prin hotărâre de Guvern, acest proiect de înfiinţare a unui muzeu al dictaturii comuniste şi a reamintit faptul că anul acesta, în decembrie, se împlinesc cinci ani de când preşedintele Traian Băsescu, asumându-şi raportul Comisiei prezidenţiale, a condamnat în plenul Parlamentului crimele comunismului, scrie Mediafax.

Baconschi a arătat că printre recomandările acelui raport asumat de şeful statului se numără şi "înfiinţarea acestui loc al memoriei, al pedagogiei pentru noile generaţii".

Ministrul Afacerilor Externe a spus că, într-un sondaj de opinie realizat în 2010 şi realuat în acest an, 51% dintre cei chestionaţi au considerat că este "extrem de necesar" să se înfiinţeze un muzeu al dicataturii comuniste.

Potrivit lui Teodor Baconschi, Bucureştiul este singura capitală est-europeană "din fostul spaţiu de influenţă sovietică unde o asemenea instituţie nu a existat până acum".

Teodor Baconschi a spus că muzeul va include "şi memoria suferinţelor prin care au trecut minorităţile naţionale în perioada dictaturii comuniste" şi "va fi un gest de recuperare a unei justiţii morale elementare".

El a arătat că pe lângă muzeu va fi creat şi un centru de documentare destinat informaţiei publice cu acces neîngrădit, pentru înţelegerea universului comunist.

Teodor Baconschi a precizat că "a fost sugerat ca sediu Hala Filaret", arătând că, până la sfârşitul acestui an, s-ar putea inaugura o expoziţie temporară destinată educaţiei publice şi culturii democratice.

Potrivit lui Teodor Baconschi, costurile înfiinţării unui muzeu al dictaturii comuniste vor putea fi compensate prin vinderea biletelor şi prin "reorganizarea administrativă a unor instituţii care gestionază şi astăzi memoria comunismului şi care de multe ori se suprapun", dând ca exemplu Institutul Revoluţiei, înfiinţat de Ion Iliescu.

Baconschi nu a putut să precizeze o cifră care să reprezinte costurile înfiinţării unui asemenea muzeu, menţionând că societatea românească merită o asemenea instituţie şi precizând că, în paralel cu reabilitarea Halei Filaret, "se va face şi o evaluare a instituţiilor care se ocupă de această problematică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel