O substanţă miraculoasă sintetizată din ficatul rechinilor ar putea vindeca o serie de infecţii virale

Scualamina, o substanţă sintetizată de ficatul rechinilor, ar putea fi folosită pentru a combate anumite virusuri umane, precum virusul hepatitei şi cel al febrei galbene, au anunţat cercetătorii americani.

Proprietăţile antibiotice ale scualaminei erau deja cunoscute încă de la descoperirea acestei substanţe, în anul 1993, însă acest studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Science, este primul care a examinat impactul ei potenţial asupra virusurilor.

Cercetătorii de la Universitatea Georgetown din Washington au descoperit că această substanţă reuşeşte să limiteze răspândirea infecţiilor virale la animale şi, în unele cazuri, chiar să le vindece.

Testele de laborator au arătat că substanţa poate "să inhibe infectarea celulelor sanguine de către virusul febrei Dengue, ca şi infectarea celulelor ficatului uman cu hepatita B şi D", se afirmă în concluziile acestui studiu.

Testele efectuate pe animale au arătat rezultate similare în ceea ce priveşte febra galbenă şi virusul encefalitei ecvine de Est (EEE), dar şi pentru un tip de herpes care afectează rozătoarele.

"Este vorba de o substanţă promiţătoare care, în principiul ei activ şi în structura ei chimică, nu are nimic în comun cu alte substanţe studiate în prezent pentru tratarea virusurilor", a declarat profesorul Michael Zasloff, descoperitorul scualaminei.

Profesorul Zasloff consideră că dozajul ideal de scualamină nu a fost încă determinat cu precizie, însă medicii vor să înceapă în curând primele teste pe pacienţi umani.

Scualamina nu prezintă pericole pentru organismul uman şi a fost deja avută în vedere pentru combaterea cancerului şi a unor boli oculare. Aceste teste sunt încă în desfăşurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel