Nu ai să crezi unde este cea mai mare pictură murală din Romania

pictura-murala
pictura-murala

Cea mai mare pictură murală din România are 300 de metri pătrați și a fost restaurată de curând.

O pictură murală de dimensiuni impresionante - circa 300 de metri pătrați - de pe tavanul fostei săli de spectacole a Zalăului, unică în România prin mărimea dar și prin concepția și compoziția sa, a fost restaurată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană ce vizează reabilitarea întregii clădiri monument istoric, scrie Agerpres.

Clădirea, denumită "Transilvania" după restaurantul ce a funcționat la parterul său, este situată în centru istoric al Zalăului și a constituit în secolele XIX-XX principalul loc în care s-a desfășurat viața culturală a orașului. Potrivit lucrării "Zalău-locuri de poveste", editată în 2012 de Muzeul Județean de Istorie și Artă, imobilul menționat este un exemplu caracteristic de clădire în stil eclectic, existent în Transilvania la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Forma de astăzi a imobilului este rezultatul a cinci etape diferite de construcție, ce au debutat cu realizarea corpului sudic, utilizat ca și locuință personală a familiei nobiliare Wesselenyi, în stil baroc.

Încăperea reprezentativă a clădirii este fosta sală de spectacole — dans, teatru, întruniri culturale sau cinematograf — ce are pe tavan o pictură murală de 20 de metri lungime și 15 metri lățime. Lucrarea este executată la sfârșitul secolului al XIX-lea, în stil art nouveau, utilizarea sălii ca discotecă în perioada de după 1989 ducând la deteriorarea operei de artă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel