Noile metode de control în aeroporturi

După ce Uniunea Europeană a interzis scanerele cu raze X pentru verificarea corporală, aeroporturile vor trebui să găsească măsuri de siguranţă alternative. De la Bluetooth-ul care supraveghează pasagerii până la senzorul termic care poate detecta minciunile, viitorul securităţii aerporturilor va fi o nouă provocare pentru pasageri.

Autor: Anca Murgoci

La începutul acestui an, International Air Transport Association Arereo (IATA) a prezentat viziunea sa despre controlul viitorului, o serie de tuneluri cu lumini de neon şi detectoare de metale şi lichide. Pasagerilor li se va face un profil de călătorie după care ei vor trece printr-unul din cele trei puncte de control. Persoanele care călătoresc frecvent cu avionul vor trece prin punctul de control de culoare albastră. Cel de culoare portocalie este destinat persoanelor care necesită o verificare atentă, iar culoarea mov este destinată călătorilor obişnuiţi.

O echipă de cercetători din Marea Britanie susţin că au dezvoltat un aparat termic de transmitere de imagine care poate detecta automat ceea ce am putea numi o „conştiinţă încărcată”. Sistemul poate fi utilizat în timpul interviurilor de la vamă sau la punctele de control pentru paşaport. Astfel se va descoperi dacă sunt adevărate declaraţiile pe care le fac oamenii despre ei înşişi. Potrivit CNN, aparatul termic de transmitere a imaginii captează temperatura facială atunci când oamenii răspund la întrebările care le sunt adresate. „Când cineva minte, în activitatea cerebrală apar schimbări şi acest aparat le poate detecta”, declară profesorul Hassan Ugail, cel care dirijează cercetarea.

In prezent, guvernul din Marea Britanie şi HM Revenue&Customs sponsorizează acest sistem. Numele aeroportului unde se fac probe pentru acest sistem nu este desconspirat.

Cel mai mare aeroport din Finlanda a implementat un dispozitiv de urmărire al pasagerilor prin propriile telefoanelor mobile. Noul sistem din aeroportul Helsinki-Vantaa monotorizează semnalele Bluetooth pentru a înregistra mişcările oamenilor. În prezent, tehnologia este folosită pentru a ajuta operatorii din aeroporturi să calculeze timpul de aşteptare al călătorilor atunci când sunt verificaţi. The Love Group, compania care dezvoltă tehnologia, afirmă că sistemul ar putea monotoriza şi momentul când pasagerii îşi parchează maşina sau când sunt în staţia de autobuz.

Spionii sub acoperire din aeroporturile americane sunt o altă sursă de supraveghere. Ofiţerii de detectare comportamentală (BDO) fac parte din noile măsuri implementate de Administraţia americană a securităţii transporturilor (TSA). Aceştia sunt instruiţi pentru a purta conversaţii informale cu pasageri cu scopul de a depista comportamentele anormale. BDO operează în 161 de aeroporturi din SUA. Dacă un funcţionar îţi vorbeşte despre cât de frumoasa este vremea de afară, înseamnă că el consideră că ai ceva de ascuns.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel