Motivul pentru care ne plac atât de mult cartofii prăjiţi

Cartofii prăjiți și pastele sunt unele dintre cele mai consumate mâncăruri din lume. Cercetătorii ar fi descoperit care este motivul.

Oamenii de ştiinţă spun că este posibil să fi descoperit un "al 6-lea gust", care are legătură cu plăcerea de a consuma cartofi prăjiți și paste.

The Telegraph scrie că, până acum, s-a crezut că oamenii sunt capabili să distingă doar 5 gusturi primare: dulce, sărat, acru, amar şi umami (gustul savorii). Însă recentele cercetări susțin că omul poate simţim şi gustul amidonului, al carbohidraţilor.

Juyun Lim, profesor la Universitatea Oregon, a coordonat un studiu care sugerează că oamenii pot detecta carbohidraţii din alimente precum pastele, cartofii sau pâinea. Pentru a verifică această teorie, dr. Lim a dizolvat diferite nivele de carbohidraţi în soluţii lichide, pe care le-a dat unui număr de 22 de participanţi. Axeștia au fost rugaţi să spună cât de mult le-a plăcut fiecare probă.

"Ei au spus că are un gust de amidon", afirmă dr. Lim. Anterior.

Mulţi cercetători credeau că oamenii pot detecta doar gustul zahărului din carbohidraţi, deoarece enzimele din saliva noastră sparg moleculele de amidon în unele de zahăr, lăsându-ne un gust dulce în gură.

Însă când voluntarilor li s-a dat un compus care bloca enzimele din salivă şi receptorii dulci, ei încă erau capabili să guste amidonul. Asta arată că oamenii pot detecta gustul carbohidraţilor înainte că acesta să fie descompus în zaharuri.

"Asiaticii ar spune că este un gust că de orez, în timp ce caucazienii îl descriu că pe un gust asemănător cu al pâinii sau al pastelor", a explicat Dr. Lim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel