Moartea maestrului Marin Constantin, regretată de artişti ai scenei lirice

corul madrigal
corul madrigal

Artişti apropiaţi scenei lirice regretă Potrivit sopranei Felicia Filip şi soţului său, Cristian Mihăilescu, fost madrigalist, director general al Operei din Braşov, Marin Constantin intră în galeria marilor creatori români, de talia lui Constantin Brâncuşi, George Enescu sau Dinu Lipatti, pentru că el a sculptat un cor care a devenit o adevărată statuie, o emblemă a României de foarte mulţi ani".

Cristian Mihăilescu apreciază că Madrigalul a devenit, astfel, unul dintre cele mai importante coruri de cameră ale lumii, maestrul Marin Constantin fiind cel care l-a gândit, l-a creat şi l-a desăvârşit.

Soprana Felicia Filip a mărturisit că la un concert de la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, pe care aceasta l-a susţinut cu corul Madrigal, "ca o supremă apreciere a maestrului", acesta i-a dat, la un moment dat, bagheta şi a invitat-o să dirijeze una dintre piese, fapt unic în istoria concertelor Madrigalului.

Pentru directorul general al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), Cătălin Ionescu Arbore, maestrul Marin Constantin rămâne o legendă prin realizările extraordinare pe care le-a avut în domeniul său. Potrivit directorului general al ONB, toate realizările Madrigalului, toate manifestările sale au fost acte artistice individualizate, Madrigalul evoluând într-un stil cu totul special, reprofilat pe muzica clasică, baroc.

Maestrul Marin Constantin a murit, sâmbătă seară, la vârsta de 85 de ani.

Compozitor şi dirijor, Marin Constantin a pus bazele corului Madrigal în 1963, fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc precum şi muzica tradiţională românească. Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la concertul de adio din 1999, Corul Madrigal al Conservatorului Bucureşti s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee în toată lumea, întreprinse de-a lungul anilor.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel