Miting 10 august. Cum te afectează gazele lacrimogene

Descriere foto:

Jandarmii au intervenit cu gaze lcrimogene la mitingul din 10 august din Piața Victoriei. Efectele gazului lacrimogen sunt accentuate în condiții de căldură și umiditate ridicată.

Miting 10 august. Gazele lacrimogene, utilizate în cazul intervențiilor jandarmilor, irită conjunctiva oculară și produc lăcrimare, incapacitate temporară prin iritarea ochilor (înțepături, lăcrimare, dificultate în a ține ochii deschiși) și/sau a sistemului respirator.

Efectele gazului lacrimogen sunt accentuate în condiții de căldură și umiditate ridicată.

Subiecții sub influența alcoolului sau a drogurilor sunt mai puțin sensibili datorită rezistenței crescute la durere. Efectele includ:

- iritarea căilor lacrimale și a ochilor
- iritarea căilor respiratorii
- probleme respiratorii
- greață, vomă
- spasme
- dureri toracice
- dermatite, alergii

Ca gaz lacrimogen se alege unul cu toxicitate redusă și non letal. Gazul este utilizat fie ca aerosol (pentru autoapărare), fie în grenade (de regulă de către poliție, pentru dispersarea mulțimii).

Miting 10 august. Gaze lacrimogene cu extract de ardei iute

Majoritatea gazelor lacrimogene folosite de forțele de ordine de peste tot din lume conțin capsaicină, un extract din ardeiul iute care irită ochii, nasul, pielea și căile respiratorii. Cea mai bună și rapidă soluție e laptele, care dizolvă particulele iritante și le îndepărtează.

Persoanele expuse la aceste gaze tușesc violent, strănută și respiră sacadat, iar ochii le lăcrimează abundent. În unele cazuri și vederea le e afectată, putând suferi de orbire temporară.

În plus, au senzația că pielea le arde și aceasta se înroșește.

Orice piele expusă trebuie spălată abundent cu săpun și apă, iar ochii trebuie spălați cu apă sterilă sau soluție salină.
Pentru expunerea la doze mari sau pentru expunerea în spații închise, pot fi administrate oxigen îmbuteliat sau anumite medicamente pentru astm pentru a ușura respirația dificilă.

Miting 10 august. Gaze lacrimogene

Recomandări

În primul rând, nu acoperiți ochii sau gura. Gazele se vor evapora mai rapid și nu vor sta la fel de mult în contact cu pielea - ceea ce ar putea provoca iritații și dermatite.

1. Spalati-vă pe față. Clătirea ochilor cu cantităti abundente de apă grăbește vindecarea.

2. Spălați-vă cât mai curând pe tot corpul și mai ales pe par.

3. Nu vă frecați la ochi, nici cu mâinile, nici cu comprese.

Însă în cazul unor doze mari de gaz lacrimogen, efectele pot fi severe:

- edem pulmonar
- hemoragii interne
- necroza țesuturilor căilor respiratorii
- necroza țesuturilor aparatului digestiv


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24