Mircea Geoană, mesaje-cheie în lupta internă pentru PSD

Mircea Geoană i-a avertizat pe social-democrați, luni seară, la Realitatea Tv, că riscă să piardă totul dacă, din cauza intereselor personale, îl forțează pe Victor Ponta să candideze la prezidențiale. Fostul șef al Senatului a comparat actuala scenă politică cu cea din 2004, când candidatul Dreptei, Traian Băsescu, a câștigat Președinția în fața reprezentantului PSD, Adrian Năstase, favoritul din sondaje.

• Mircea Geoană le-a transmis grupurilor de interese din PSD să nu forțeze o candidatură a lui Victor Ponta.

"Nu poți să obligi pe cineva să candideze, dacă nu-și dorește. Ați auzit de vorba aia românească, omul potrivit la locul potrivit? Dacă Victor Ponta vrea să rămână prim-ministru, vrea să continue să fie liderul celui mai mare partid din România, nu-l mai împingeți de la spate să candideze dacă nu-și dorește cu adevărat, dacă nu are în inimă, în suflet dorința și ambiția de a conduce această națiune ca președinte".

• Geoană a avut un mesaj pentru colegii din PSD, pe care l-a exprimat în limba franceză. "Soit la victoire ensemble, soit le risque de défaite" (Câștigăm împreună sau riscăm să pierdem).

"Pentru că prea multe lucruri seamănă cu 2004 și nu mai vreau să trecem prin ce am trecut în 2004, când eram singuri la guvernare cam cu aceeași majoritate, aveam tot 37%, o cifră aproape magică, păream să fim campionii absoluți și învingătorii cerți. Tot rocadă s-a făcut pe dreapta, tot alianță s-a făcut pe dreapta. Prea mulți din partid în clipa de față, dragii mei prieteni, v-am condus cinci ani de zile, v-am fost părinte și am încercat să țin acest partid împreună când Băsescu era pe vârful puterii, am ținut partidul împreună, l-am democratizat, și astăzi îl conduce Victor Ponta și echipa actuală de conducere. Nu începeți, cum spunea Ponta mai devreme, să vindeți pielea ursului din pădure. Au început să apară în partid acum tot felul de găști și gășculițe care încep să vorbească despre succesiunea la Victor Ponta. Cum adică succesiunea la Victor Ponta?".

• Fostul șef al Senatului a comparat actualul context politic cu cel din 2004, când Băsescu l-a bătut pe Năstase. În ultima perioadă se vorbește despre lideri din PSD precum Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea sau Daniel Șova care îl împing pe Ponta la prezidențiale cu scopul de a se înscăuna ei la șefia PSD. Geoană avertizează că astfel de ambiții personale pot conduce la un scenariu apocaliptic pentru PSD.

Adevărata problemă pe care o avem în față, o formulă prin care să nu pierdem guvernarea în toamnă. În 2004, vă aduceți aminte dragii mei prieteni și dragi români, țineți minte cu alianța pe care ne bazam s-a spulberat într-o noapte. În 2009, mai țineți minte ce majoritate am avut și cum s-a spulberat într-o secundă și s-au aliniat cu toții în jurul președintelui ales sau reales, cum era pe vremuri bancul despre Ceaușescu. Nu cumva ca din concurs de frumusețe, ca din orgolii personale, ca din a pune interesele personale înainte de interesele generale ale partidului și ale țării, nu cumva să ne trezim că peste câteva luni de zile pierdem guvernarea".

• Geoană a folosit un discurs articulat și mai degrabă bine ticluit decât spontan, în care a încercat să-și convingă colegii că pune interesul partidului deasupra propriului interes. El a avertizat și asupra riscului de fractură în interiorul PSD

"Problema nu este ambiția mea, ci problema este teama de eșec, de risc, de fractură în interiorul partidului, în interiorul bazinului nostru electoral și faptul că nu va fi convingător acel personaj, altul decât unul din partidul nostru, pentru categoria de votanți non-PSD (...) Eu am câștigat 5,2 milioane de voturi și fără hoție și fără trădare, astăzi eram eu la Cotroceni

• Fostul ministru de Exerne i-a transmis lui Ponta că acceptarea unei candidaturi înseamnă să joace totul pe o carte și, în același timp, a sugerat că premierul va trăda votul alegătorilor de la alegerile parlamentare din 2014

"Întrebarea pe care trebuie să și-o pună și ne-o punem și noi evident, este dacă în acest moment al carierei sale politice este acest moment cel în care să riște totul pe o carte. Dacă dorește să meargă acolo îl vom susține cu toții, dar dacă vrea să rămână prim-ministru, dacă vrea să rămână lider la partid, dacă vrea să continue până la urmă misiunea pe care a cerut-o prin vot oamenilor în 2012, Victor Ponta este un prim-ministru care a învățat mult, care poate să învețe și mai mult și, dacă ar face o echipă cu un președinte înțelept care să ajute la creșterea economică, la apărarea României, la apărarea securității României, la refacerea prestației României în Extern, acesta ar fi un lucru absolut deosebit pentru România".

• Geoană l-a atenționat pe Ponta că este prea devreme să facă pasul spre Cotroceni. Dacă premierul va deveni președinte își va termina cariera politică la 50 de ani, când va fi încă în putere, a subliniat Geoană.

"În acest moment este lider de partid, este prim-ministru în funcție, este un tânăr politician care are potențial cert de a face și mai mult în viață și în carieră. Dacă dorește ca la 40 de ani să intre în această competiție pentru funcția supremă în stat și sper din toată inima să poată s-o câștige înseamnă că în maxim 10 ani de zile cariera lui la vârf se va fi încheiat. La 50 de ani, când ești în putere, când ești în floarea vârstei, tu ți-ai încheiat deja cariera politică. Poate că este prea devreme, poate că el simte că este prea devreme pentru el".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel