McAfee: Antivirusurile nu mai funcționează. Interviu în România

Fondatorul celebrului antivirus ”McAfee” vorbește despre impactul războiului cibernetic și atacurile iminente ale hackerilor cât și despre smartphon-uri.

 

Într-un interviu acordat lui Mihai Melinescu și publicat la TVR 1 în ”Ultima Ediție”, John McAfee lansează un scenariu apocaliptic asupra atacurilor cibernetice în domeniul energiei, atacuri care ar arunca omenirea în haos atenționând că ”suntem pe marginea prăpastiei”.

”Paradigma antivirusului este moartã, am zis de acum zece ani cã nu mai merge, pentru cã lumea hackerilor a depãșit mult acea paradigmã. Nu mai este util sã cauți programele nocive și să le îndepărtezi, pentru că
în zilele noastre hackerii îți caută prin sistem luni de zile, chiar ani.

În Statele Unite, unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice a fost asupra Biroului de Administrare a Personalului. Cineva - probabil chinezii, dar niciodată nu ai de unde să ști cu exactitate - cineva a furat 21 de milioane de date ale tuturor angajaților federali din ultimii 50 de ani. Este un atac enorm asupra unui stat. Și totuși, era protejat de toate antivirusurile din lume, inslusiv Kaspersky, din Rusia.

Deci nu funcționeazã. E nevoie de o nouã paradigmã.

Trebuie să fim pro-activi, pentru că paradigma antivirusului este reactivă. După ce hackerul a intrat în sistem, până când plantează programul nociv poate dura și un an, iar acel malware se execută în câteva secunde”, afirmă omul de afaceri.

Cât timp dureazã să descarci informațiile a 21 de milioane de oameni?

”O nimica toată, câteva secunde. Și la o zi după aceea, antivirusul se trezește că a găsit programul și îl îndepãrteazã - dar e prea târziu, răul a fost fãcut. Dacã este un așa numit ransomware, răspândit în SUA mai ales asupra spitalelor, hackerii vor bloca toate informațiile din baza de date a spitalului și apoi vor cere 50-100 de mii de dolari să le dea înapoi. Ce-i drept, sunt foarte eleganți în asta, le dai banii, îți returnează baza de date”

Cât despre teoria consipirației potrivit căreia companiile de antivirus sunt mână-n mână cu hackerii, astfel încât aceste companii să poatã taxa găsirea unei soluþii - pe care o aveau deja, John McAfee o consideră o imposibilă. 

”Pentru că am fost într-o asemenea afacere vă pot asigura că nu poate fi adevãrat, și iată de ce. Sunt 4-5 companii de antivirus în lume, dar o jumătate de milion de hackeri. Ar fi stupid să cheltui energie, timp și bani ca să-ți produci proprii virusi, când o jumãtate de planetă îi face oricum.

Aceste dispozitive... smartphone-urile, cele mai bune aparate de spionaj din lume, asta sunt și proiectate să fie. De ce? Pentru că firmele fac bani nu prin vânzarea de aparate, ci din datele pe care le introducem. Dacă n-ai nimic de ascuns, n-ai de ce să-ți fie frică, așa că de ce-ți pasă de dreptul la viațã privatã?

E o prostie, nu există nimeni pe planetă care să nu aibă ceva de ascuns. Se pune doar problema de cine vrei sã ascunzi și ce anume. I-aþi spus vreodatã șefului o minciună, mă simt rău - dar în loc de asta v-ați destins?

Sau poate aveþi o aventurã, și sunteþi căsătorit. Serios! Dacă oricine ar ști totul despre oricine, ar fi haos pe străzi! Am lucrat cu state, cu militari și oameni din securitatea cibernetică, știu clar că aproape orice țară din lume are programe ofensive care ar putea distruge rețeaua electrică a unei alte țări. Dacă setezi electricitatea pe frecvenþa potrivitã, cu voltajele potrivite, cãtre diferite stații de redistribuție, le vei arde. Și în câteva ore vei arde întreaga rețea.

Omenirea, pe marginea prăpastiei

Cum o repari? Toate echipamentele noastre de reparație sunt electrice! Fără electricitate nu putem produce mâncare, pentru că orice întreprindere din lume, mai puțin unele din lumea a treia, este controlată de calculatoare, angajații care munceau pe vremuri au fost dați afară acum 10-20 de ani, nu mai știm să le operăm manual. Iar electricitate nu avem - așa că în câteva săptămâni rămânem fără mâncare. Nici nu am putea s-o livrăm, pentru cã programãrile sunt controlate de calculator. Nu am avea servicii de urgență, pentru că nu am avea comunicații. Puterea va fi la armate, pentru că au rezerve de petrol, dar când acestea se termină ce se întâmplã?

Am ajunge să trăim în copaci și pesteri, îmbrăcați în blănuri!... Dar așa e, oamenii zâmbesc, dar de fapt suntem pe marginea prãpastiei!”, concluzionează creatorul antivirusului McAfee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel