Masca funerară a faronului Tutankhamon, deteriorată iremediabil

Una dintre atracțiile principale ale Muzeului Egiptean din Cairo, considerată "cel mai faimos artefact din lume", a fost iremediabil deteriorată, a anunțat în această săptămână instituția culturală, potrivit washingtonpost.com.

Este vorba despre masca funerară a faronului Tutankhamon, veche de peste 3.000 de ani, a cărei barbă s-a desprins anul trecut, fără a se fi stabilit cu certitudine cum, scrie hotnews.ro. 

Trei experți în restaurare-conservare de la muzeul din Cairo au oferit Associated Press versiuni diferite asupra evenimentelor, unii susținând că barba s-a desprins accidental în timp ce cutia măștii era curățată, în timp ce alții au spus că a fost îndepărtată pentru că nu stătea fixată bine.

Ulterior, s-a decis lipirea ei cu adeziv, pentru a grăbi expunerea din nou la muzeu, însă acesta a compromis total masca. 

"Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietăți ireversibile - rășina epoxidică se lipește foarte puternic și se folosește pentru piesele din metal și piatră - cred că nu era potrivită pentru un obiect ieșit din comun precum masca din aur a lui Tutankhamon", a declarat unul dintre restauratori, sub protecția anonimatului, pentru AP.

Tutankhamon avea un picior diform şi suferea de boli grave. Cum arăta faraonul

Potrivit unul alt specialist al muzeului, martor când s-a folosit adezivul, când un coleg de-al său și-a dat seama de eroare, a luat o spatulă și a încercat să elimine adezivul, producând zgârieturi permanente măștii. 

Experții sunt șocați de ceea ce s-a întâmplat, egiptologul Tom Hardwick susținând că în fotografiile care circulă printre specialiști se observă că masca a fost reparată, "însă nu se poate spune cu ce". 

Oficiali din cadrul Muzeului Egiptean din Cairo au negat vineri informațiile privind deteriorarea și restaurarea greșită a măștii funerare a faraonului Tutankhamon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel