Laboratoarele care falsifică analizele. Verifică dacă nu cumva ai primit rezultate scoase din burtă

analize laborator dece
analize laborator dece

Medicii ce vor fi arestați preventiv își lăsau parafa la îndemâna angajaților din cadrul celor două laboaratoare, Uromed Center și Citylab, care, la rândul lor, făceau analize fictive, potrivit referatului procurorilor. Pentru "efortul" și "cinstea "lor, medicii primeau 10% din valoarea analizelor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate București.

Angajații laboratorului primeau de la medici bilete de trimitere false intitulate în mod codat "burți", "bomboane", bilete extra. Medicii trimiteau zilnic în jur de 20 de bilete falsificate angajaților laboratoarelor, medicii știind, desigur, că biletele trimise către Uromed erau false.

Ancheta vizează 42 de medici și angajați ai laboratoarelor, acuzați că au pus în pericol viața a mii de pacienți, prin falsificarea buletinelor de analize. Laboratoarele nu aveau reactivi și aparatură pentru realizarea unor analize corespunzătoare, rezultatele fiind puse după ochi.  Prejudiciul CNSAS? 500.000 de euro pentru cele 14.000 de bilete de trimitere false.

Buletine de analize fictive pentru boli incurabile

"Analizele erau defectuoase, în sensul că foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi. De asemenea, au existat situaţii în care au fost pierdute probele biologice prelevate de la pacienţi, iar buletinele de analize au fost întocmite în mod fictiv. Au existat chiar situaţii în care persoane care aveau afecţiuni foarte grave, chiar incurabile au primit nişte buletine de analiză fictive, în condiţiile în care probele fuseseră pierdute", a declarat Bogdan Staicu, procuror-șef secție Parchetul Capitalei, citat de Mediafax.

Sergiu Bârsan, cardiolog la Spitalul Elias, a fost reținut de polițiștii IPJ Mehedinți, în calitate de învinuit. Elias spune că reținerea sa vizează doar activitatea sa în sistemul de medicină privată.

Modul de operare: coduri diferențiate pentru biletele reale și cele false

Mecanismul, unul foarte simplu. "Pentru laboratorul SC Uromed Center SRL userul (Uromed2011) ce are alocat codul cu nr. „25” este folosit pentru implementarea biletelor reale. Toţi ceilalţi useri, ce au alocaţi alte coduri, sunt folosiţi pentru biletele falsificate. Pentru laboratorul SC Citylab SRL userul ce are alocat codul cu nr. „4” este folosit pentru implementarea biletelor reale. Toţi ceilalţi useri, ce au alocaţi alte coduri, sunt folosiţi pentru biletele falsificate", arată procurorii.

Ce înseamnă "burți" în limbaj codat

Medicii de laborator, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de „salariu”, lăsau parafa angajaţilor laboratorului pentru a o folosi fără drept în falsificare biletelor sau a raportărilor. Angajatii laboratorului primeau bilete de trimitere false - denumite în limbaj codificat bilete extra, bomboane, burţi.

Stenogramele falsificărilor

Din interceptări rezultă că unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigații paraclinice, la instigarea administratorilor Uromed Center și Citylab. Biletele de trimitere erau transmise prin șoferul Stanciu Mihai. Sumele de bani plătite drept mită erau date de administratori tot prin intermediul șoferului.

Discuție din 24 aprilie 2012

"Stanciu Mihai: Da şefu! Şi pentru Ursu cum fac? Daskiran Semseddin: Eu plec acuma până la Pipera să înscriu maşina şi…de o oră mă întorc vin CITYLAB şi-ţi dau… Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc . Daskiran Semseddin: Cum? Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc. Că ea e până pe la unu jumătate două. Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca să mai…se rezolvă, ai înţeles? Şi e mai multe nu e problemă dăm mai mult. Stanciu Mihai: Da, nu numai…nu-mi lăsaţi că …mă duc mâine după-amiază şi gata! Daskiran Semseddin: Am înţeles, mâine după-amiază să duci dar spune-i să face mai (neinteligibil). Înţelegi ce zic? Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu mă mai duc acolo că dacă nu sunt pregătit nu mă duc că nu are rost! Eu ştiu ce…deci dacă nu sunt pregătit nu are rost să mă duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineaţă. Daskiran Semseddin: Deci mâine…te trimit pregătit pentru mai multe să faci mai multe înţelegi? Stanciu Mihai: Păi da nu ştiu dacă are, o să vorbesc cu ea dacă are loc în registrul ăla se rezolvă dar dacă nu, nu! Daskiran Semseddin: Rezol…să vorbeşti dacă este ok…înţelegi? Mâine duci cu mai multe ai înţeles ce zic? Stanciu Mihai: Da, da am înţeles"

Inculpații numeau biletele de trimitere "bomboane" și "bilete extra"

Potrivit referatului procurorilor, angajaţii laboratorului primeau biletele de trimitere false, le introduceau în circuitul laboratoarelor, prin intermediul sistemului informatic Medis, şi le înaintau spre decontare către CAS Bucureşti.

Discuție administrator Uromed și asistenta medicală Valentina Drăgușin:

Drăguşin."D. Semseddin: Da. Vali: Mamă, fii atent. Când mai îmi aduci bomboanele din astea de băgat aici... D. Semseddin: Î! Vali: Dacă nu are stradă, număr, sector, le-am respins automat. D. Semseddin: Şi ce? Sector... Vali: Păi nu e niciuna. Eu stau şi pierd timpul cu fiecare în parte să caut sectorul pe internet. Deci le spui din start: număr, stradă... D. Semseddin: Da. Bine, să spunem. Vali: Şi plus că nu îmi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde să-i ghicesc. Plus de asta, spune-le că toate astea care mi le-a dat acuma, ţi le-am dat şi în decembrie. In mod normal ar fi trebuit cam la trei, patru luni să ţi le dau. Ţi le dau la două luni. Pe ăştia i-am mai avut o dată"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel