Istoria zilei: 6 martie. Tabelul periodic al evenimentelor

După o iarnă lungă, cu care oricum era obișnuit, fiind născut în Siberia, Dimitri Mendeleev se vede nevoit să înceapă munca de cu primăvară. Cu hotărârea asta în minte, în anul 1869, în fața celor de la Societatea Rusă de Chimie, prezintă prima variantă a tabelului periodic al elementelor. Și de atunci, niciun elev de liceu n-a mai avut scăpare la orele de chimie.

Autor: Răzvan Băltărețu

[caption id="" align="alignleft" width="268" caption=""Cap de femeie", de P. Picasso. N-o fi ea cea mai atractivă femeie, dar tabloul tot nu este ieftin."]Cap de femeie Picasso[/caption] Fapte diverse:

6 martie 1897 - A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineața de duminică și alte 14 sărbători pe an. Era cam acum, cu noile sărbători libere. Se adăugau timpului liber pe care românii oricum și-l rezervau.

6 martie 1941 - A avut loc la Opera Română din București premiera operei “Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă românești. Posibil să fi lipsit din scenă sângele și capetele de boieri cu care își delecta Lăpușneanu soția.

6 martie 1989 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic anunță abolirea doctrinei Brejnev, afirmând că viitorul fiecărei țări est-europene se află în propriile ei mâini. Când barca a început să se scufunde, căpitanii s-au asigurat că rămân la suprafață mai mult decât restul.

6 martie 1997 - “Cap de femeie”, tabloul lui Pablo Picasso, este furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu. Hoții or fi vrut să vadă ce are în cap o femeie, dar au abandonat ideea când au văzut că e doar vopsea pe pânză.

S-au născut azi:

6 martie 1475 - S-a născut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist (decedat în 1564). Pentru a-l sărbători cum trebuie, în 1992, niște iubitori de artă renascentistă - fără îndoială -, lansează virusul “Michelangelo” pentru calculatoare.

6 martie 1806 - S-a născut Elizabeth Barrett Browning, poetă britanică (decedată în 1861). Ea i-a dedicat majoritatea poemelor soțului său Robert, pentru că ar fi fost cel puțin ciudat la vremea aceea ca inspirația ei să vină de la o muză.

6 martie 1947 - S-a născut Gheorghe Turda, interpret român de muzică populară. Pe 1 decembrie 2008, primește gradul de general de brigadă în rezervă. Decorație bună în noul regim, mai ales în 2011, când fost dovedit drept colaborator al Securității.

Decese:

6 martie 1963 - A murit Ion Mihalache, politician și învățător român (născut în 1882). A fondat Partidul Țărănesc cu obiectivul de a-i bate obrazul regalității ca să-și țină promisiune potrivit căreia țăranii vor primi pământ.

6 martie 2005 - A murit Hans Albrecht Bethe, fizician american (născut în 1906). Desigur, ca orice bun fizician fugit din Germania în SUA, a contribuit la bomba atomică și a primit premiul Nobel în 1967 pentru teoria nucleosintezei stelare. O parte din contribuție s-a văzut în bomba “Fat Man” care a lovit Nagasaki, el ocupându-se de teoria metodei cu implozie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel