Istoria zilei: 4 martie. România s-a cutremurat

[caption id="" align="alignleft" width="378" caption="Imaginea Bucureștiului după cutremurul din 1977"]cutremur 77[/caption] Pentru România, data de 4 martie are o semnificație aparte, dar în sens rău. În 1977, la ora 21:22, s-a produs cel mai mare cutremur din istoria țării. Cu o magnitudine de 7,2 grade și cu o durată de 55 de secunde, cutremurul a lăsat în urmă 11 300 de victime în țară și 1 600 în București. În domeniul locuințelor, 35 000 s-au prăbușit și oameni ca Toma Caragiu, Mihai Petroveanu, A. E. Baconski și Veronica Porumbacu au murit.

Autor: Răzvan Băltărețu

Fapte diverse:

4 martie 1275 - Astronomii chinezi observă o eclipsă totală de soare. Norocul lor că nu trăiau în Europa, cu precădere pe lângă Vatican, că probabil ar fi avut soarta lui Galileo sau și mai rău.

4 martie 1789 - Intră în vigoare Constituția SUA. Și de atunci, niciun președinte nu a făcut mare caz cu modificarea ei, cum se întâmplă într-o țară europeană al cărei nume nu-l spun.

4 martie 1907 - Se produce răscoala țărănească, când peste 2 000 de țărani răsculați pătrund în Botoșani, unde au loc conflicte cu armata. Peste 100 de ani, cei din conducere își vor da seama că mai bine le dau țăranilor pungi cu orice și umbrele cu însemnele partidului pentru a nu se mai ajunge la așa ceva.

4 martie 1966 - John Lennon, component al “The Beatles”, declară, într-un interviu publicat în “The Evening Standard”, că ei sunt mai populari decât Iisus. Desigur, oamenii s-au inflamat imediat, dar, apoi, și-au dat seama că știu mai multe versuri ale trupei, decât porunci din decalog.

S-au născut azi:

4 martie 1678 - S-a născut Antonio Vivaldi, compozitor italian (decedat în 1741). Dl Vivaldi s-a născut italian, dar a devenit simbol al Vienei. Europenizare la cea mai înaltă cultură.

4 martie 1882 - S-a născut Nicolae Titulescu, jurist, diplomat și om politic român (decedat în 1941). Ca orice român de bun-simț, s-a retras spre moarte într-o țară foarte civilizată la vremea aceea, Franța.

4 martie 1898 - S-a născut Georges Dumézil, filolog francez (decedat în 1986). Pentru francezi a fost un fel de Mircea Eliade pentru români. S-a ocupat de religiile indo-europene și de etnologia civilizațiilor europene.

Decese:

4 martie 1807 - A murit Abraham Baldwin, politician american (născut în 1754). S-a remarcat prin faptul că a fost unul dintre cei 39 de semnatari ai Constituției SUA de care ziceam mai sus.

4 martie 1852 - A murit Nicolai Vasilievici Gogol, scriitor rus (născut în 1809). S-a născut el pe 1 aprilie și a trăit doar 41 de ani, dar ceea ce a creat nu e o glumă. A fost un model pentru toți viitorii scriitori realiști. Și nu, dragi elevi de liceu, numele lui nu era Google, ci Gogol.

4 martie 1999 - A murit Vlad Mușatescu, scriitor și traducător român (născut în 1922). A scris și s-a ocupat cu gazetăria. S-a ocupat și cu parodierea romanelor polițiste, astfel a ajuns să aibă în romanele sale personajul Conan Doi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel