Istoria zilei: 18 martie. Traian Vuia, românul din aer

Pe 18 martie 1906, Traian Vuia realizează la Paris primul zbor din Europa cu un aparat mai greu decât aerul. El a parcurs în zbor distanța de 12 metri la o înălțime de un metru. Premiera a constat în faptul că avionul avea toate părțile componente principale proprii acestei categorii de aeronave și a reușit să decoleze cu mijloace proprii aflate la bord. Mai mult, roțile aveau pneuri, o premieră la acea vreme.

Autor: Răzvan Băltărețu

Hitler si mussoliniFapte diverse:

18 martie 37 - Senatul roman îl proclamă pe Caligula împărat. Pe cât de zbuciumată i-a fost viața, pe atât de zdruncinate și alegerile, mai ales numirea calului său Incitatus drept consul.

18 martie 1922 - În India, Mahatma Gandhi este condamnat la șase ani de închisoare pentru revoltă din care va face numai doi ani. Dacă era în România, probabil că ar fi scăpat cu trei ani cu suspendare.

18 martie 1940 - Adolf Hitler și Benito Mussolini se întâlnesc la Brenner pentru o alianță împotriva Franței și a Marii Britanii. Nu le-a ajutat prea mult, pentru ca cinci ani mai târziu americanii lovesc Berlinul cu peste 1 200 de bombe. Și, de asemenea, ambii lideri mor în 1945.

18 martie 1965 - Marea Adunare Națională a ales ca președinte al Consiliului de Stat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar ca președinte al consiliului de Miniștri pe Ion Gheorghe Maurer.

S-au născut azi:

18 martie 1842 - S-a născut Stephane Mallarmé, scriitor francez (decedat în 1898).

18 martie 1858 - S-a născut Rudolf Diesel, inginer și inventator german (decedat în 1913). A inventat motorul Diesel, pentru că prețul benzinei era prea mare. Între timp, după 100 de ani, lucrurile s-au schimbat radical.

18 martie 1957 - S-a născut Horia Roman Patapievici, scriitor și eseist român.

Decese:

18 martie 1964 - A murit Norbert Wiener, matematician american, considerat fondator al ciberneticii ca o nouă știință (născut în 1894). Mai mare fondator a fost Ștefan Odobleja, cu a sa psihologie consonantistă, dar ghinionul său a fost că s-a născut în România.

18 martie 1996 - A murit Odysseas Elytis, poet grec, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1979 (născut în 1911).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel