Istoria zilei: 15 martie. Iulius Cezar a fost asasinat

Prietenul la nevoie se cunoaște, iar acest lucru l-a văzut și împăratul roman Iulius Cezar. În anul 44 î.Hr., ușor împuns în coaste și în stomac de lovituri repetate de pumnal, el s-a sprijinit pe prietenul său Marcus Brutus sub privirile altor câțiva senatori romani. Era momentul primului asasinat major din istorie, moment marcat prin întrebarea retorică a lui Cezar: “Și tu, Brutus?”. Tot în acea zi se sărbătoareau și Idele lui Martie, astfel că această zi a rămas în istorie și drept una a trădătorilor.

Autor: Răzvan Băltărețu

[caption id="" align="alignleft" width="255" caption="Versiunea romanțată a sosirii lui Columb în America."]Cristofor Columb[/caption] Fapte diverse:

15 martie 1493 - Cristofor Columb se întoarce în Spania după prima sa călătorie în America. Era fericit, pentru că a descoperit un nou continent, deși nu știa asta la acel moment, însă, istoria nu l-a iertat și i-a dat gloria peste cap cu un anume Leif Ericksson.

15 martie 1916 - Președintele Woodrow Wilson trimite 12 000 trupe americane peste granița SUA-Mexico pentru urmărirea lui Pancho Villa. O fi vrut și Wilson niște trabucuri de calitate, dar abia apoi și-a dat seama că țara bună e Cuba și nu Mexic.

15 martie 1996 - ONU a lansat un proiect pentru salvarea Africii de subdezvoltare prin acordarea a 25 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani și mobilizarea agențiilor împotriva sărăciei și maladiilor. Proiectul s-a numit "Inițiativa specială privind Africa". Între timp, africanii au ajuns să spere la donații de la Facebook printr-un like și share la orice poză cu copii subnutriți sau bolnavi.

S-au născut azi:

15 martie 1767 - S-a născut Andrew Jackson, al 7-lea președinte al SUA (decedat în 1845).

15 martie 1831 - S-a născut Pantazi Ghica, prozator, dramaturg și publicist român (decedat în 1882).

15 martie 1924 - S-a născut Iuri Bondarev, scriitor, critic literar, scenarist rus.

Decese:

15 martie 1937 - A murit H. P. Lovecraft, scriitor american (născut în 1890).

15 martie 1964 - A murit Al. O. Teodoreanu alias “Păstorel", poet, prozator (născut în 1894). Posibil unul dintre cei mai buni epigramiști români: “Caligula Imperator/ A făcut din cal, senator,/ Comuniştii, mai siniştri,/ Au făcut din boi, miniştri...”.

15 martie 2004 - A murit John Pople, chimist englez, laureat al Premiului Nobel (născut în 1925).

Citește ce au consemnat și alte zile:

Istoria zilei: 14 martie. Origami-ul și-a cunoscut maestrul

Istoria zilei: 13 martie. Donald Duck intră în scenă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel