Istoria zilei: 10 martie. SUA aruncă excesul de bombe peste Japonia

Însuflețiți ușor de avântul modernizării, românii decid să se lege la stâlp cu firul de telegraf. Astfel se face că în 1855 se inaugurează linia telegrafică București-Giurgiu. Taman la fix i-au dat drumul, a prins și ea vreo 21 de ani de faimă - pe plan național puțin mai mult -, pentru că în 1876 a apărut telefonul. Bine, a fost doar un apel dat de Alexander Graham Bell care, noroc că n-a picat din centrală, îl chema degrabă pe Watson.

Autor: Răzvan Băltărețu

[caption id="" align="alignleft" width="358" caption="În semn de pace, americanii le-au dăruit niponilor o ciupercă în locul banalei flori."]bomba atomica[/caption] Fapte diverse:

10 martie 1291 - Românii din Transilvania sunt menționați, pentru prima dată, ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia. Poate le-o mai fi rămas loc pe hârtie și n-au vrut să li se reproșeze peste ani că au tăiat copacii degeaba.

10 martie 1871 - Față de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul și ia hotărârea de a părăsi țara chiar a doua zi. Renunță la ideea abdicării cu condiția constituirii unui guvern care să obțină votarea bugetului și să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează și Lascăr Catargiu își asumă răspunderea noului guvern. Parcă puțin așa, adusă din trecut, istoria asta seamănă cu cea care se scrie în zilele noastre.

10 martie 1945 - Bombardierele americane aruncă aproape 2 000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100 000 de civili. Acum să nu fim răi cu americanii, poate n-aveau unde pune bombele. Ei știau că pregătesc două atomice și nu voiau să-și încarce depozitele cu astea mici și multe.

S-au născut azi:

10 martie 1940 - S-a născut Chuck Norris, actor american. Un personaj făcut mai celebru de glumele cu el, decât de filmele modeste în care a jucat.

10 martie 1957 - S-a născut Osama bin Laden, șeful grupării teroriste al-Qaeda, autor moral al atentatului din 11 septembrie 2001 din SUA (decedat în 2011). Conform unor teorii ușor conspiraționiste, nu înoată cu peștii, ci dă mâna cu extratereștrii din Area 51. Poate l-a întâlnit și pe Elvis Presley.

10 martie 1958 - S-a născut Sharon Stone, actriță americană. Două vorbe și-am descris-o: “Basic instinct”. Ceea ce a păstrat-o vie în amintirea oamenilor, mai ales a bărbaților, a fost scena în care n-a zis niciun cuvânt, dar care, prin picioarele sale, a spus totul.

Decese:

10 martie 1861 - A murit Taras Șevcenko, poet romantic ucrainean (născut în 1814). Suficient să spună că a fost pentru ei ca Eminescu pentru noi. A pus bazele limbii moderne, a fost romantic și s-a pus preț pe el, regăsindu-se pe bancnota de 50 de ruble transnistrene.

10 martie 1953 - A murit Gheorghe Baba, zugrav de biserici (născut în 1863). Cel mai important lucru făcut de către el a fost fiul său, Corneliu Baba, de a cărui existență românii s-au putut bucura până în 1997, iar acum a rămas munca sa.

Citește și evenimentele pline ale zilelor trecute:

Istoria zilei: 9 martie. Napoleon Bonaparte și astenia de primăvară

Istoria zilei: 8 martie. Americanii s-au uitat în altă parte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel