Istoria surprinzătoarea Downing Street 10, reşedinţa prim-ministrului al Marii Britanii

 Downing Street Nr. 10
Downing Street Nr. 10

Deşi casa de pe Downing Street, numărul 10, pare modestă din exterior, interiorul din spatele uşii negre este mult mai impresionant.

Reşedinţa originală a fost construită pe o fostă fabrică de bere medievală, iar în interior sunt peste 100 de camere aşezate în mai multe case imense conectate prin holuri şi  scări.

Timp de peste 400 de ani, zona acum ocupată de Downing Street a fost centrul puterii britanice. În 1682, regele Charles al-II-lea i-a acordat proprietatea localizată la marginea magnificului palat regal Whitehall lui Sir George Downing. Născut în Irlanda, Downing a crescut în colonia Massachusetts Bay, unde unchiul său, John Winthrop,a fost guvernator.

Downing a construit între 15 şi 20 de case pe strada care acum îi poartă numele. Din cauza lipsei de ordine a numerelor caselor, Downing Street numărul 10 a fost Downing Street numărul 5, până în anul 1779. Casa a fost construită din ,,zgărcenie de Sir Christopher Wren. Terenul mocirlos nu a fost cea mai solidă fundaţie pentru construirea reşedinţei, care i-a găzduit pe viitori prim-miniştri, inclusiv Winston Churchill, scrie History.

Mai multe personalităţi marcante au locuit în casă până la începutul anului 1730, când regele George al-II-lea a oferit întreaga reşedinţă Primului lord trezorier, Robert Walpole, considerat primul prim-ministru britanic.

Inscripţia ,,Primul lord al trezoreriei se regăseşte şi astăzi pe cutia de scrisori din faţa uşii reşedinţei. În 1735, Walpole s-a mutat în noua sa locuinţă.

[citeste si]

Mulţi succesori ai lui Walpole nu au fost impresionaţi de ceea ce Wiliam Pitt numea o ,,casă vastă şi ciudată  şi au refuzat oferta lui de a se muta pe Downing Street. În 1800, vecinătatea casei s-a umplut de bordeluri şi baruri, fiind descrisă în acel timp ca ,,o groapă murdară şi degradată. Prim-ministrul Benjamin Disraeli a plătit renovarea casei în 1874, în timp ce guvernul a finanţat îmbunătăţirea altor părţi. Din 1902, fiecare prim-ministru al Marii Britanii a locuit pe Downing Street , la numărul 10.

După ce reşedinţa a fost distrusă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea considerau că demolarea ar fi cea mai bună soluţie, dar a fost respinsă şi înlocuită cu un plan de renovare masiv, pus în aplicare în anul 1950. Culoarea neagră a  faţadei casei de pe Downing Street a fost dobândită mulţumită celor două decenii de poluare care au urmat. 

Fostul prim-ministru David Cameron împreună cu familia sa nu au locuit exact pe Downing Street numărul 10, ci în vecinătate, la numărul 11. Conform declaraţiilor noului prim-ministru, Theresa May, ea va locui la aceeaşi adresă. 

Noul prim-ministru va păstra ,,pisica-administrator Larry,  care, de asemenea, locuieşte pe Downing Street. Recrutată în 2011, felina poartă numele oficial de ,,Chief Mounser, fiind cel mai faimos membru al reşedinţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel