Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 23 februarie

File photo of The World Trade Center south tower bursting into flames after being struck by hijacked United Airlines Flight 175 in New York City
File photo of The World Trade Center south tower bursting into flames after being struck by hijacked United Airlines Flight 175 in New York City

Pentru că și acum mai bine de 100 de ani prețul benzinei era mare, Rudolf Diesel și-a creat propriul motor. În 1893 a fost și patentat, iar de atunci, ei bine, a devenit și a făcut istorie. Deși încă simțim iarna pe lângă noi, asta nu ridică prețul la gigacaloria culturii generale, astfel că, să dăm citire unor evenimente din trecutul acestei zile.

Autor: Răzvan Băltărețu

Fapte diverse:

23 februarie 1271 - Prima mențiune documentară a orașului Brașov. Atât au așteptat românii, că l-au și transformat într-un munte de istorie la propriu. De la Mihai Viteazul care a ținut prima dietă în Casa Sfatului, până la Aurel Vlaicu și al său zbor cu decolare din curtea Gimnaziului “Andrei Șaguna”.

23 februarie 1919 - Fondarea Partidul Fascist de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei. Atât i-a trebuit lui Mussolini că a și dus țara într-un regim dictatorial, apoi a băgat-o în război de partea Germaniei. Acțiunea nu a fost prea inspirată, iar în ‘45 în timpul unei polemici cu o armă îndreptată spre el, Mussolini a rămas fără argumente și fără viață.

23 februarie 1929 - Încep și în România concursurile de frumusețe, prin declararea concurentei Magda Demetrescu drept "Miss România 1929". Și de atunci ne-am tot încăpățânat să avem femei frumoase.

23 februarie 1993 - Explozie la World Trade Center, New York. S-a soldat cu șase morți și peste 1 000 de răniți. Atentatorilor nu le-a plăcut treaba de mântuială făcută atunci și au revenit în 2001. Pentru a economisi timp, știm bine, au trecut direct cu avioanele prin turnuri.

S-au născut azi:

23 februarie 1932 - S-a născut Constantin Rădulescu, speolog român (decedat în 2002). Dl Rădulescu a găsit peștera ca fiind prielnică și primitoare, ba chiar mai ieftină decât un apartament, așa că mare parte din viață și-a petrecut-o acolo.

Decese:

23 februarie 1730 - A murit Papa Benedict al XIII-lea (născut în 1649). Nu a lăsat prea mari lucruri în urmă, dar s-a remarcat printr-un fapt pe care acum l-am numi reclamă negativă. Numele și l-a luat după un antipapă din Avignon, Franța. Dacă lumea tot era obișnuită deja cu acest nume, el și-a zis să nu-l risipească.

23 februarie 1855 - A murit Carl Friedrich Gauss, matematician, astronom, fizician german (născut în 1777). Cum pe vremea lui nu avea Internet sau telefon mobil cu cameră, Gauss a vrut să își șocheze profesorii de la școala primară prin inteligență, astfel că, le-a arătat o metodă de calcul a sumei întregilor până la 100. În timpul liber de la maturitate, a avut lucrări despre integralele multiple, magnetism și a mai lăsat în urmă un sistem de unități care îi poartă numele.

Citește și:

Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 22 februarie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel