Insomnie. Cinci aspecte mai puțin cunoscute

Insomnia reprezintă  o problemă cronică ce se poate întinde pe o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă, dar, netratată, poate duce în timp la serioase probleme de sănătate. 

Lipsa somnului poate cauza dureri de cap sau de spate, iritabilitate crescută sau scăderea sistemului imunitar, scrie Huffington Post.

Insomnia poate fi tratată cu ajutorul medicului care poate descoperi adevăratele cauze ce au condus la această problemă. În caz contrar, „persoanele care dorm foarte puțin prezintă un risc crescut de depresie, tensiune arterială sau moarte timpurie", explică doctorul Steven Feinsilver, director al Centrului de Somnologie de la Spitalul Mount Sinai din New York City.

Înainte de a-ți face o programare la doctor, există câteva aspecte despre insomnie pe care ar trebuie să le știi.

1. S-ar putea să fii predispus

Persoanele care nu pot dormi ar putea să aibă o problemă biologică legată de chimicalele din creier. De asemenea, se poate ca această problemă să fi început în copilărie sau în adolescență din cauza unui program neregulat de odihnă.

Citește și: Care este motivul pentru care oamenii au depresii

2. Precipitarea și perpetuarea cauzei

Feinsilver susține că precipitarea se referă la un eveniment stresant pentru persoana respectivă care duce la pierderea somnului. Perpetuarea se referă la motivul pentru care insomnia încă se manifestă chiar dacă a trecut deja perioada mai dificilă. Insomnia poate continua din cauza unui program greșit cu privire la somn.

3. Insomnia este legată de depresie

„Depresia poate duce la insomnie, iar insomnia poate duce la depresie. De obicei, este destul de greu să îți dai seama care dintre cele două s-a manifestat prima", susține doctorul Feinsilver. Un recent studiu australian susține că insomnia este legată de depresie, anxietate și atacuri de panică în rândul adoloscenților.

4. Medicamentele nu ajută foarte mult

Doctorul american spune că dormitorul trebuie să fie răcoros și întunecat, iar cafeaua este interzisă cu 12 ore înainte de culcare. De asemenea, este recomandat ca în weekend-uri să dormi doar cu o oră mai mult decât în timpul săptămânii. Persoanele care nu dorm 7-8 ore pe noapte se pot odihni la prânz în weekend-uri.

5. Un jurnal al somnului nu este util

De cele mai multe ori, doctorii îi roagă pe pacienți să țină un jurnal al somnului pentru a putea identifica mai ușor elementele din stilul de viață care îi țin treji. Însă, doctorul Feinsilver spune că nu recomandă un asemenea tip de tratament. „Cu cât te gândești mai mult, cu atât îți este mai greu să adormi", explică acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel