Daca îți vine somn când stai la birou dupa-amiaza, nu încerca nimic dulce – mănâncă un ou.
Sara Abou-Khalil
Cercetatorii au aflat ca proteinele din ou, mai ales acelea care se gasesc in albus, ne ajuta sa stam treji si intr-o permanenta stare de alerta. Ele sunt mult mai eficiente decat carbohidratii din ciocolata, biscuiti sau alte dulciuri pe care le asociem cu starea de energie.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au analizat felul in care nutrientii afecteaza celulele creierului care ne tin intr-o stare vioaie si care ard calorii. Un mix similar cu proteinele pe care le contine albusul de ou activeaza aceste celule, declansand eliberarea stimulentului orexina.
Totusi, zaharul blocheaza eliberarea de orexina.
Cercetatorul Denis Burdakov a spus : “Ceea ce este interesant este faptul ca putem avea o metoda rationala de a decide daca celulele creierului sa fie mai mult sau mai putin active in functie de ceea ce mancam. Studiul sugereaza ca intre gem pe paine si albus de ou pe paine, mereu sa alegi a doua varianta. Chiar daca ambele contin cam acelasi numar de calorii, un plus de proteine ii va spune corpului sa arda mai multe calorii din acelea consumate.”
Descoperirile au fost publicate in revista Neuron.
Sloganul “Du-te la serviciu cu un ou” a fost folosit in mai multe campanii de publicitate, semnificand faptul ca un ou la micul dejun este cea mai buna metoda de a incepe o zi de lucru.
Studii recente au aratat ca tipul de colesterol gasit in ou are un efect minimal de a creste riscul de boli de inima.
Contrat parerilor a multor oamenii, studiile au aratat ca este mai sanatos sa iti incep ziua cu un ou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu