Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Obiceiuri de Ziua Crucii

Irina Constantin / 13 sep 2017 / 21:13 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

În ziua de 14 septembrie este Ziua Crucii. Înălțarea Sfintei Cruci este considerată sărbătoarea care vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. 

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE. Potrivit tradiţiilor, de Înălțarea Sfintei Cruci, se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic) împreună cu un buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE.  Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete. 

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE. Tot de Înălțarea Sfintei Crucii, în Bucovina oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfinţit, crezând că astfel vor avea parte de recoltă bogată în toamna viitoare.

[citeste si]Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


n-nxt.13