Imunoterapia crește de două ori supraviețuirea în cancer

Un studiu de ultimă oră a dovedit că imunoterapia poate fi o soluție mai eficientă decât tratamentele clasice în unele forme de cancer. Practic, sistemul imun al pacientului este ajutat să detecteze și să elimine celulele maligne din organism.

Noua terapie folosește anticorpii bispecifici sintetizați în laborator (Bispecific T cell engager-BiTE).  Aceștia se leagă de două proteine, una de pe suprafața celulei maligne și alta de pe celulele T (un tip de leucocite capabile să distrugă celulele percepute ca amenințare pentru organism). Leucocitele T injectează toxine și omoară celula malignă. Anticorpii BiTE sunt testați în prezent pentru mai multe forme de cancer.

Eficacitatea anticorpilor bispecifici, demonstrată

Primul studiu care confirmă eficacitatea anticorpilor bispecifici a fost prezentat la Conferința Asociației Europene de Hematologie, de la Copenhaga. ” Studiul TOWER a demonstrat că această terapie revoluționară dublează perioada de supraviețuire a pacienților, față de rezultatele obținute cu cea mai bună medicație standard, a declarat profesorul Max S. Topp, șeful departamentului de hematologie de la spitalul Universitar din Wurzburg, Germania. Datele acestui studiu subliniază potențialul  imunoterapiei care folosește anticorpi bispecifici și validează eficacitatea medicamentului blinatumomab pentru pacienții cu leucemie limfoblastică acută”.

Tratament de primă linie în leucemia acută

Rezultatele studiului TOWER au demonstrat că Blincyto (blinatumomab) poate deveni  un tratament de primă linie în cazul pacienților refractari la chimioterapie, sau în cazul celor care au recăderi ale bolii. Circa 10% dintre bolnavii cu leucemia limfoblastică acută nu răspund la tratamentele clasice. Boala este mai gravă la pacienți peste 35 de ani. Creșterea speranței de supraviețuire în cazul terapiei cu Blincyto nu depinde de vârstă, tratamentele anterioare sau eventualul transplant de celule stem, a arătat studiul TOWER. Reacțiile adverse sunt mai ușoare sau sunt similare celor care apar în terapiile clasice.

Blincyto a fost considerat drept o terapie revoluționară de către Administrația Americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) fiind aprobată accelerat pentru leucemia limfoblastică acută. Anticorpii BiTE sunt descoperiți de Amgen, unul dintre liderii mondiali în  biotehnolgie, care folosește cercetări avansate în genetică pentru a dezvolta terapii de vârf în cazul afecțiunilor grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel