Grupul PPE: Accentuarea importanței cercetării în domeniul cancerului, prioritatea Grupului PPE

Grupul PPE, prin eurodeputatul Cristian Bușoi, a propus creșterea bugetului clusterului de sănătate din Pilonul II - de la 7,7 miliarde euro, la 9,12 miliarde euro.

Felul în care abordăm sănătatea are un impact direct asupra vieții cotidiene, bunăstării cetățenilor și este decisiv în ceea ce privește încrederea lor în Uniunea Europeană, mai ales acum, când populismul, euroscepticismul și propaganda externă, ce vizează destabilizarea Uniunii, sunt în creștere.

Realizarea unui sistem de sănătate performant, în care drepturile pacienților sunt recunoscute și respectate, rămâne un deziderat în multe state, inclusiv în România. În opinia reprezentanților Grupului PPE din Parlamentul European, cetățenii europeni trebuie să se bucure de aceleași drepturi și obligații, indiferent de țara din care provin.

Politicile Grupului PPE integrează Sănătatea în toate politicile europene, propune sinergii între programele UE precum și fuzionarea anumitor fonduri pentru sănătatea cetățenilor europeni.

Concret, Grupul PPE, prin eurodeputatul Cristian Bușoi, desemnat raportor în Parlamentul European din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene 2021-2027 (din cadrul Fondului Social European Plus) și pentru Programul pentru Cercetare și Inovare Orizont Europa (FP 9) a propus creșterea bugetului clusterului de sănătate din Pilonul II - de la 7,7 Miliarde Euro, la 9,12 Miliarde Euro - în condițiile în care oricum propunerea de buget este mărită față de programul actual, de la 7,4 Miliarde Euro - adresarea schimbărilor climatice și efectul lor asupra sănătății, accentuarea importanței cercetării în domeniul cancerului ca și prioritate a programului și realizarea unei prime misiuni pentru eradicarea a cancerului la copii până în 2030.

În ceea ce privește viitorul Program de Sănătate al Uniunii Europene, pentru care Comisia a propus o alocare de 413 milioane Euro, popularii europeni consideră drept prioritare: contribuția la sisteme de sănătate inovatoare, eficiente și durabile, facilitarea accesului cetățenilor UE la asistență medicală sigură și de înaltă calitate, promovarea unui stil de viață sănătos, protejarea cetățenilor UE de amenințări transfrontaliere grave de sănătate.

Prin rolul de raportor al Comisiei ENVI, eurodeputalul Grupului PPE, Cristian Bușoi se va asigura că următoarele priorități vor fi parte integranta a Fondului Social European Plus: accesibilitatea, durabilitatea și eficacitatea sistemelor de sănătate și a politicilor de sănătate publică, reducerea inegalităților în ceea ce privește accesul la sănătatea publică și asistența medicală de calitate în rândul statelor membre, protejarea persoanelor împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății, evitarea și combaterea crizelor din Sănătate, consolidarea sistemelor de sănătate cu accent pe transformarea lor digitală, sprijinirea legislației UE în materie de sănătate și a statelor membre în implementarea recomandărilor europene și ale OMS în ceea ce privește Sănătatea.

Totodată, politicile popularilor europeni în ceea ce privește Sănătatea Publică se axează și pe pe maximizarea prevenției, ceea ce ar reduce semnificativ numărul bolilor grave și ar diminua considerabil inclusiv costurile asociate. Principalele riscuri, cum ar fi bolile cardiovasculare, cele respiratorii cronice, diabetul sau problemele mentale, pot fi combătute în primul rând prin țintirea factorilor declanșatori: combaterea eficientă a fumatului, a consumului excesiv de alcool și promovarea unui stil de viață echilibrat, a dietei sănătoase și a mișcării.

Atât Programul de Sănătate al Uniunii Europene 2021-2027, cât și Programul pentru Cercetare și Inovare Orizont Europa reprezintă garanția că oamenii de știință și cercetătorii medicali lucrează pentru dezvoltarea unor metode de intervenție mai sigure și mai eficiente, iar sănătatea cetățenilor europeni se va îmbunătăți. Ambele programe pot și trebuie să aducă oportunități de finanțare și pentru sistemul de Sănătate din România.

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe competitive, democratice și transparente și al unei economii sociale de piață.

Vezi si: Grupul EPP: Politica de coeziune trebuie să rămână principalul instrument de investiții al UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel