GEMINIDELE. Fenomenul lunii decembrie. Spectacol pe cer

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2017, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon.

La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând dâre luminoase pe cer: stele căzătoare, anunță Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu", informează TVR.

Stelele căzătoare pot fi observate cu ochiul liber începând din 4 decembrie, dar cele mai multe se vor vedea în noaptea de maxim: 13 spre 14 decembrie.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), de aceea au primit numele de „Geminide".

Meteorii Geminide sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s.

Sursa Geminidelor este asteroidul 3200 Phaethon. Un studiu din 2009 arată că Phaethon este o „cometă solidă", care în preajma apropierii de Soare eliberează praf.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel