Fructele şi legumele, eficiente contra depresiei

fructe-legume
fructe-legume

Fructele şi legumele, consumate în cantităţi mari, reprezintă arme eficiente contra depresiei, fiind asociate cu starea de bună dispoziţie şi cu un risc mai mic de apariţie a demenţei.

Deşi se ştie de multă vreme că prin consumarea a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi organismul luptă eficient contra multor boli, puţine studii ştiinţifice au tratat relaţia dintre alimentaţie, buna dispoziţie şi sănătatea mintală. Rezultatul unui studiu recent  spune că pentru a avea o stare de bună dispoziţie şi o bună sănătate mintală, sunt recomandate nu cinci porţii de fructe şi legume pe zi, ci mai degrabă şapte sau chiar opt porţii, informează lefigaro.fr.

Acest studiu britanic, realizat de cercetătorii de la Universitatea Warwick, a fost efectuat pe un eşantion de 80.000 de persoane alese la întâmplare. Analiza mai multor studii realizate în Marea Britanie a necesitat mai multe metode matematice şi statistice pentru a interpreta răspunsurile oferite de participanţi la un chestionar foarte detaliat despre obiceiurile alimentare, starea lor de sănătate, senzaţia de bună dispoziţie sau, eventual, de depresie.

În ceea ce priveşte senzaţia de bună dispoziţie şi sănătatea mintală, cercetătorii au remarcat o legătură puternică a acestor doi factori cu cantitatea consumată de fructe şi legume, indiferent de prezenţa sau de absenţa celorlalţi factori demografici, sociali şi economici.

"Efectul statistic generat de consumul ridicat de fructe şi legume a reprezentat o surpriză", a declarat medicul Sarah Steward Brown de la Universitatea Warwick, coordonatoarea studiului. "Regimul alimentar este foarte puţin luat în calcul de studiile despre starea de bună dispoziţie", a adăugat ea.

Profesorul Pascale Barberger-Gateau de la unitatea Inserm 897 afirmă la rândul său că "mai multe studii au arătat deja că un consum de fructe şi legume în cantităţi importante este asociat cu un risc mai mic de apariţie a demenţei la persoanele în vârstă".

Profesorul francez subliniază însă faptul că "prea puţine studii s-au interesat de impactul pe care îl are regimul alimentar în timpul copilăriei sau la mijlocul vieţii. Astfel, anumite studii au ajuns la concluzia că un copil hrănit cu multe fructe şi legume, dar şi cu alimente gătite în casă, avea, la vârsta de patru ani, un coeficient de inteligenţă mediu, un coeficient verbal şi capacităţi de memorare mai mari decât cele ale copiilor cu alte regimuri alimentare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel