În această perioadă, gospodinele și bucătarii se pregătesc pentru a face cea mai gustoasă friptură de miel.
pulpă de miel – 2 kg
o căpăţână de usturoi (trei căţei se curăţă şi se zdrobesc, restul se lasă în coajă)
o legătură de rozmarin proaspăt
coaja de la o lămâie
ulei de măsline
sare
piper
1,5 kg cartofi, curăţaţi şi tăiaţi în jumătăţi
Pentru dressingul de mentă:
4 linguri de mentă verde, mărunţită
1 linguriţă zahăr
sare
1 lingură apă fierbinte
3 linguri oţet de vin alb
Cuptorul se preîncălzeşte la 200 de grade Celsius. Sub grătarul de la cuptor se aşază o tavă întinsă, adâncă (sau tava cuptorului).
Într-un castron se amestecă usturoiul zdrobit, frunzele de la o jumătate de legătură de rozmarin, mărunţite, coaja de lămâie şi ulei de măsline (aprox. o jumătate de pahar).
Carnea se potriveşte de sare şi piper şi se pune peste marinată. Cu mişcări uşoare, pulpa de miel se îmbracă în sos, apoi se aşază pe grătarul din cuptor, deasupra tăvii.
Cartofii se fierb 10 minute. Se scurg de apă, apoi se pun în tavă, sub carne. Se potrivesc de sare şi piper, se adaugă cealaltă jumătate de legătură de rozmarin (crenguţe întregi), căţeii de usturoi în coajă şi o jumătate de pahar de ulei de măsline.
În timp ce se coc, sucurile din carnea de miel se vor scurge peste cartofi, împrumutându-le aroma.
Între timp se pregăteşte dressingul de mentă. Într-un castronel se amestecă menta, zahărul, sarea, apa fierbinte şi oţetul.
Carnea se ţine la cuptor 75 de minute, dacă o vreţi rozalie, sau 90 de minute, dacă o vreţi bine făcută. Când este gata, se scoate din cuptor şi se înveleşte în folie de aluminiu. Se lasă să se odihnească 15 minute, apoi se taie.
Se serveşte caldă, cu dressing de mentă şi cartofi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News