Fondul de criză al zonei euro a pierdut ratingul de top "AAA"

Ratingul fondului de urgenţă al zonei euro a fost retrogradat de la „AAA” la „AA+” de către agenţia de evaluare financiară Fitch, după ce, în cursul săptămânii trecute, Franţa şi-a pierdut în mod asemănător calificativul de top.

Autor: Cristina Andrei

FESF (Fondul European de Stabilitate Financiară) este organismul care repartizează către Portugalia, Grecia şi Irlanda împrumuturile acordate de guvernele europene pe temeiul acordurilor de finanţare externă semnate de UE, BCE şi FMI cu cele trei ţări care se confruntă cu criza datoriilor de stat.

Decizia de a coborî ratingul fondului a fost influenţată de retrogradare a Franţei, a anunţat agenţia într-un comunicat de presă.

Scăderea ratingului triplu A pentru Franţa s-a produs pe fondul temerilor Fitch referitoare la finanţele publice din Hexagon, la şomaj şi recesiune.

Franţa este unul dintre principalii finanţatori ai FESF, după Germania, cu a doua economie din zona euro ca PIB. Statutul Fondului European de Stabilitate Financiară este dependent de starea guvernelor de pe continentul european, care sunt responsabile pentru finanţarea şi garantarea activităţilor instituţiei.

Această situaţie nu este o premieră, întrucât atât Standard & Poor's, cât şi Moody's au redus anterior ratingul FESF la a doua treaptă în ierarhie. Acest nou calificativ ar putea determina creşterea dobânzilor la care se finanţează fondul.

FESF a fost înfiinţat în urmă cu doi ani ca soluţie temporară, iar în prezent se află sub egida Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de criză al Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel