Fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, identificat drept nazist de către serviciile suedeze în 1943

fundador_Ikea_sueco_Ingvar_Kamprad
fundador_Ikea_sueco_Ingvar_Kamprad

Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea în 1943, era identificat drept nazist de către serviciile suedeze de securitate în 1943, anunţă televiziunea suedeză SVT, citând o carte a unuia dintre jurnaliştii săi.

Autoarea cărţii, Elisabeth Asbrink, a scris despre viaţa lui Otto Ullmann, care a venit în Suedia de la Viena cu mai mulţi copii evrei şi a fost plasat cu familia Kamprad. El s-a împrietenit cu Ingvar şi l-a ajutat în înfiinţarea şi dezvoltarea Ikea.

Kamprad este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din lume, iar Ikea este una dintre cele mai cunoscute companii suedeze.

"Este ciudat că Ingvar nu a venit cu această informaţie. A spus că ar vrea să povestească şi să prezinte scuze", a declarar Asbrink.

Asbrink a descoperit diverse materiale despre Kamprad, mai ales că acesta avea un dosar la serviciile suedeze de informaţii când avea doar 17 ani şi că şi-a devotat timp recrutării de membri pentru partidul nazist. De asemenea, a participat la Mişcarea Noua Suedie, de extremă-dreaptă, formată în anii '30. Mulţi suedezi vedeau mişcarea drept partidul corespondent al fasciştilor germani şi italieni.

Cartea descrie cum contactele lui Kamprad cu mişcarea şi liderul ei, Per Engdahl, au continuat multă vreme după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie newsin.

Televiziunea suedeză a clarificat faptul că Ingvar s-a îndepărtat de ideea anihilării în masă şi a condamnat Holocaustul, dar şi-a menţinut atitudinea critică faţă de principiile democratice şi a aderat în continuare la ideea unei conduceri puternice. De asemenea, a ajutat mulţi nazişti norvegieni şi suedezi să evite procesele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel