EXCLUSIV  Femei cu endometrioză. MAI, răspuns după episodul "să NU mai încerci să intri în sistem"

Ministerul Afacerilor Interne a răspuns solicitării DC News, după ce am relatat cazul unor tinere care nu au fost acceptate în sistemul MAI din cauza faptului că suferă de endometrioză, o boală ginecologică. Este greu de înțeles pentru o femeie de ce i se refuză dreptul de a lucra într-o asemenea structură, în condițiile în care nu vorbim despre o boală care te face diferit.

Așadar, am contactat MAI cu rugămintea de a răspunde la următoarele întrebări:

De ce o persoană care suferă de endometrioză este declarată inaptă pentru a lucra în cadrul MAI?

A fost declarată endometrioza boală cronică?

Dacă o femeie nu a fost operată de această boală, dar totuși suferă de aceasta, persoana în cauză poate lucra în MAI?

Iată punctul de vede transmis de Ministerul Afacerilor Interne vizavi de neacceptarea femeilor cu endometrioză în sistem:

"Doamnei Anca Murgoci, DC News

Urmare a solicitării dumneavoastră adresate Direcției Informare și Relații Publice, înregistrată cu numărul 1320495, vă comunicăm următoarele: Afecțiunea la care faceți referire este prevăzută în anexa XIII, poziția 229 lit.e a Ordinului nr.M.55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pe perioada școlarizării elevilor și studenților în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 686 din 19 septembrie 2014.

Actul normativ menționat este un ordin comun care se aplică în tot sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Intenția specialiștilor din cadrul Direcției Medicale a MAI, împreună cu reprezentanții celorlalte instituții cărora li se aplică aceste prevederi, este să reanalizeze ordinul respectiv, astfel încât să fie adus permanent în actualitate în concordanță cu progresele înregistrate în medicină, dar și cu nevoile instituțiilor din care fac parte. Orice modificare a anexelor prezentului ordin este doar de competența specialiștilor în domeniul medical".

"Să nu mai încerci niciodată să intri în sistem că nu ai șanse, endometrioza e boală cronică, recidivează mereu și ajunge la creier, nu știai?"

Amintim că subiectul nostru a apărut după ce o tânără s-a plâns că nu a fost acceptată în sistem: "Umilință mai mare ca asta nu am trăit în viața mea. Am fost să îmi fac o fișă de încadrare MAI pentru ofițer ca să particip la un concurs de angajare și am fost declarată inaptă la ginecologie pentru simplul fapt că am fost operată de endometrioză. Și s-a uitat la mine cu o scârbă și mi s-a spus: 'să nu mai încerci niciodată să intri în sistem că nu ai șanse, endometrioza e boală cronică, recidivează mereu și ajunge la creier, nu știai?'. Nu înțeleg care e legătura. Nu mai avem voie să ne angajăm, dacă eu sunt capabilă, aptă și nu am probleme, de ce îmi iei dreptul ăsta?! Cu ce încurcă pe cineva infertilitatea dată de endometrioza mea?". Tânăra a făcut 'greșeala' să spună că s-a operat de endometrioză, dar sunt multe care nu știu nici măcar că au maladia. Află după mulți ani, pentru că sunt și cazuri în care nu au simptome. Din acest motiv, pare discriminare să nu accepți o femeie doar pentru că s-a operat de endometrioză, lucru care este, în linii mari, echivalent cu vindecarea (cel puțin pentru o vreme bună).

[citeste si]

Revolta ține de faptul că boala aceasta nu este considerată gravă de către sistem, adică femeilor care se operează și apoi au nevoie de investigații și medicamente nu li se decontează nimic, nu beneficiază de ajutor din partea statului. În schimb, când este vorba despre discriminări, România este prima. Hillary Clinton putea să fie președinta Americii, deși a fost diagnosticată cu endometrioză, dar în țara noastră, femeile nu se pot angaja nici pe un biet post de ofițer.

Ce este endometrioza

Endometrioza este considerată un fel de "cenuşăreasă" a bolilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală medicina nu a reusit să ofere o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Deşi se ştie despre ea de mai bine de un secol.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori, în cazuri rare, poate ajunge până la plămâni, măduva spinării, şi chiar la creier. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel