Facturi mai mari și certificate verzi mai puține pentru consumatorii de electricitate

Căloiu Oana / 15 noi 2012 / 13:47 Salveaza PDF Comentarii

Schema de sprijin pentru energiile regenerabile a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și diminuarea sprijinului pentru investiţiile în energiile alternative ar putea constitui o sursă de conflict pentru consumatorii de electricitate, anunță Mediafax. Totodată, ANRE vrea să reducă numărului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice şi în centralele pe biomasă.

[caption id="attachment_249355" align="alignleft" width="276"] Foto: www.puterea.ro[/caption]

Potrivit secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, există riscul unui conflict latent între reglementările ANRE şi disponibilitatea consumatorului final de a plăti schema de sprijin pentru regenerabile, întrucât facturile consumatorilor vor crește.

Companiile care investesc în energie regenerabilă beneficiază din partea statului de o schemă de sprijin pentru mecanismul certificatelor verzi. Legislaţia actuală prevede că investitorii în parcuri eoliene primesc două certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă, companiile care construiesc unităţi de producţie a energiei în panouri fotovoltaice sunt stimulate cu şase certificate berzi pe MWh, iar centralele pe biomasă primesc trei certificate verzi. Aceste certificate se acordă gratuit investitorilor în acest sector, care astfel câştigă prin vânzarea energiei pe care o produc şi prin vânzarea certificatelor verzi, pe care furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, a afirmat că Autoritatea va propune, în raportul privind piaţa de energie pe 2012, reducerea numărului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice şi în centralele pe biomasă, având în vedere că au scăzut costurile unor astfel de investiţii.

"A scăzut costul investiţiei pentru un MW în parcurile fotovoltaice, tehnologia este mai ieftină. Când s-a calculat numărul de certificate verzi pentru panourile solare s-a ţinut cont de vechile costuri de instalare. Costul tehnologiei a scăzut cam la jumătate, este o discuţie că de ce să plătim disproporţionat dacă nu e necesar? În raportul pentru anul 2011 am informat Guvernul şi Comisia Europeană şi credem că trebuie redusă schema de sprijin cu un certificat verde pe solar şi cu 0,3 certificate verzi pe biomasă. Probabil că în ianuarie, în raportul pentru 2012, vom propune o scădere a numărului de certificate verzi. Până la urmă, pentru un investitor serios rata internă de recuperare a investiţiei este de bază, nu numărul de certificate verzi", a afirmat Havrileţ.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24