Emoții care ne pot vindeca: Regăsirea centrului-Meditație și echilibru (7)

Obiceiuri sănătoase
Obiceiuri sănătoase

DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.

Stefan-Pusca Nea Mihai, bunicul unuia dintre prietenii mei, a fost combatant in ambele razboaie mondiale. A trait apoi intr-o zona de munte unde, pe langa practicarea meseriei sale de profesor de istorie, a avut o mica gospodarie unde cultiva cele necesare traiului zilnic pentru familia sa, avea un caine si crestea cateva oi si cateva vacute. Mintea sa era la fel de limpede ca aerul pe care il respira. A fost printre oamenii cu cea mai ascutita judecata pe care i-am cunoscut. A trait 101 ani, activ pana in ultima zi, fiind cumpatat si muncitor. Si inca un lucru: nu a avut niciodata televizor...

***

Astazi multi dintre noi, cei care traim intr-o societate in care consumam alimente bogate in tot felul de “chimicale” (am citit recent intr-un articol de ziar ca branza din magazine contine 5 la suta lapte!!!) si respiram aer constant poluat privim cu jind la cei care au sansa sa duca inca o asemenea viata. O solutie care mai amelioreaza lucrurile este din ce in ce mai raspandita: cura de dezintoxicare. Ca orice lucru practicat fara excese aceasta este folositoare organismului. Cati dintre noi si-au pus insa problema dezintoxicarii mentale?

Mintea, la fel ca si celelalte componente ale fiintei noastre ar putea beneficia de pe urma unor tehnici de dezintoxicare, care sunt deasemenea extrem de necesare si folositoare si pentru cei care se pregatesc pentru a practica meditatia. Oare cum s-ar putea face asa ceva? Destul de simplu daca realizam ce anume da eficienta acestui procedeu.

In primul rand trebuie sa intelegem ca mintea noastra nu functioneaza separat de celelalte componente ale fiintei si problema trebuie abordata holistic. Trebuie sa dezintoxicam cu grija toate nivelurile fiintei noastre pentru a putea ajunge in cele din urma si la minte. Asemanarea dintre acest proces si procesul vindecarii organismului de o boala este evidenta: insanatosirea, la fel ca si dezintoxicarea, nu este completa pana cand organismul nu se vindeca la toate nivelele.

O prima observatie in acest sens ar fi faptul ca mintea functioneaza extrem de bine atunci cand nu am consumat excesiv de multa mancare, ba chiar avem o usoara senzatie de foame. Foarte util este postul, chiar si postul negru (in situatiile in care sanatatea individuala permite acest lucru). Alimentatia sanatoasa si  recomandarile specialistilor nutritionisti sunt buni aliati in acest sens.

A doua regula care ajuta, este dezintoxicarea la nivel energetic, care este data de exemplu de practicarea regulata a sportului si a exercitiilor de respiratie ritmica. Acestea din urma trebuie realizate sub indrumare compententa pentru a fi facute corect si a obtine rezultate optime. Voi reveni cu detalii despre ele in articolele din urmatoarele saptamani.

Dezintoxicarea emotionala se poate face cu ajutorul unor exercitii de relaxare si cu ajutorul cultivarii detasarii fata de emotiile negative. Hotararea de a avea o atitudine blanda fata de toate fiintele din jurul nostru si de noi insine realizeaza un fond favorabil dezintoxicarii mentale. Si aici voi reveni cu detalii si tehnici in viitorul apropiat.

Pentru nivelul mental propriu-zis ar fi util, printre altele, exercitiul de a invata sa ne focalizam mintea pe idei pozitive, cum ar fi de exemplu scrierea zilnica a unui scurt jurnal in care sa remarcam si sa fim recunoscatori pentru lucurile bune din viata noastra. Acest lucru ne va ajuta sa beneficiem de ele in sensul ca ne vom obisnui mintea sa fie preocupata mai mult de aspectele pozitive ale existentei noastre, dezintoxicand-o de ideile negative care nu ne fac bine.

La final, nu ma pot opri sa nu remarc: nea Mihai nu avea televizor...

Citește și:

Emoţii care ne pot vindeca: Regăsirea centrului-Meditaţie şi echilibru (6)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel