Emoții care ne pot vindeca: Regăsirea centrului - Meditație și echilibru

Ganduri
Ganduri

DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.

Stefan-PuscaRegasirea centrului-Meditatie si echilibru

“De-conditionarea”

 “Daca cineva iti trage o sageata in inima este inutil sa stai si sa strigi la persoana respectiva. Este mult mai bine sa devii atent la faptul ca ai o sageata in inima,” Pema Chodron

 Viata multora dintre noi a devenit o succesiune mult prea automata de ganduri si reactii. Facem fata experientelor de viata intr-un mod dureros, asa cum se intampla cu persoanele suferinde de stres, sau adictiv, cum ar fi, de exemplu, cazul fumatorilor sau al alcoolicilor. Atentia noastra este rareori concentrata cu adevarat in momentul prezent, mare parte din procesul nostru de gandire este un veritabil automatism. Algoritmii de gandire cu care lucram au in multe situatii avantaje de necontestat, avand in acelas timp si limitarile lor dure de care ne lovim intotdeauna intr-un anumit punct.

Tot sistemul de gandire colectiv dezvoltat de fiinta umana a avut rolul de a ne face viata mai buna si mai sigura, de a ne aduce in casa o temperatura constanta si placuta, pe masa mancare buna si a ne oferi capacitati de transport pentru a avea acces mai bun la resurse, a fi mai sanatosi, mai veseli, mai fericiti si mai multumiti...

Cu toate acestea spitalele sunt din ce in ce mai pline, strazile gazduiesc din ce in ce mai multi saraci, iar politica face jocuri care sunt din ce in ce mai indepartate de realitatea societatii in care traim. Ne aflam oare in fata unui esec al sistemului? In mod sigur, da! Se intampla acest lucru din vina cuiva? La fel de sigur ca da! Este vina noastra, a tuturor.

Cu totii suntem conditionati de catre gandire. Fiinta noastra interioara “proceseaza” informatiile despre lume intr-un mod aproximativ si abstract pentru a lasa creierului suficienta putere de calcul ca sa poata raspunde la eventualele amenintari-surpriza care ar putea veni din mediul inconjurator.

Evolutia ne-a intarit procesul de gandire cu un program de verificare a rezultatelor sale care se cheama logica si are rolul de a ne mentine rationamentele in compatibilitate cu lumea reala. Dupa cum s-a constatat chiar din observatiile stiintifice in ultimii ani, chiar si logica este imediat depasita atunci cand conditiile experimentale depasesc presupunerile pe care s-au bazat postulatele sale atunci cand au fost formulate.

Iata ca avem in final doua entitati diferite: lumea in care traim, si “harta” sa mentala care exista in interiorul fiecaruia dintre noi. Hartile noastre mentale dau rezultate din ce in ce mai bune in sens stiintific, dar in acelas timp societatea creata dupa regulile lor isi devoreaza extrem de minutios indivizii pe alte parti. De exemplu, stresul si bolile produc mai multe victime ca niciodata, desi stiinta medicala este mai avansata ca nicicand.

Exista oare un alt mod de a relationa cu lumea in care traim care sa rezolve aceasta problema? Oare vom reusi cu vechile tipare de gandire? Cum ar trebui sa fie altele noi, in asa fel incat sa avem succes in ceea ce facem, pe toate planurile? La aceste intrebari vom cauta sa raspundem impreuna in fiecare zi de Miercuri in noul serial pe care vi-l propun.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel