Elvis Presley, 40 de ani de la moarte

009-elvispresley-marshutz-stanley
009-elvispresley-marshutz-stanley

Elvis Aaron Presley s-a născut în Tupelo, Mississippi, SUA, la 8 ianuarie 1935. Fratele său geamăn, Jesse Garon, a murit la naștere. 

Elvis a crescut în mijlocul familiei. De mic a cântat în corul bisericii împreună cu familia, muzica și predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului.

Prima apariție pe scenă a avut loc la vârsta de 10 ani, când a cântat Old Shep la un concurs de tinere talente organizat în Tupelo, câștigând premiul al doilea. La 12 ani, a primit în dar prima chitară.

S-a mutat apoi cu familia în nordul orașului Memphis, unde a muncit în diferite locuri pentru a sprijini financiar familia, în paralel urmând liceul și continuând să cânte la chitară, potrivit site-ului www.thefamouspeople.com.

După absolvirea liceului, a muncit în diverse fabrici din oraș, iar în 1953 a înregistrat primul demo la Memphis Recording Service, care includea piesele My Happiness și That's When Your Heartaches Begin și pe care i l-a dăruit mamei sale. La începutul anului 1954 a înregistrat al doilea demo la același studio, iar în vară, la sugestia patronului — Sam Phillips, a înregistrat cinci single-uri printre care și celebrul That's All Right alături de Scotty Moore (chitară) și Bill Black (bass).

După ce este a fost respins la preselecția pentru Grand Ole Opry, i s-a oferit un contract pe un an pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici l-a întâlnit pe Tom Parker, promotor și manager. În noiembrie 1955, Elvis a semnat cu RCA Records, Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor făcute de interpret pentru suma de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley.

Cele cinci single-uri au fost relansate de RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. La 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrări în studioul RCA din Nashville, unde printre alte piese a înregistrat și Heartbreak Hotel. Single-ul Heartbreak Hotel / I Was The One a fost promovat de RCA și a fost vândut în peste 300.000 de exemplare numai în trei săptămâni, fiind primul single al lui Elvis ce a înregistrat vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i artistului primul disc de aur.

Prima apariție televizată

La 28 ianuarie 1956 a avut loc prima apariție într-o emisiune de televiziune — Stage Show la CBS. Tot în acest an i-a apărut și primul album, intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima poziție în Billboard 200 și a rămas acolo timp de zece săptămâni. A semnat un contract pe șapte ani cu Paramount Pictures, a apărut la The Steve Allen Show la NBC unde a cântat Hound Dog, a continuat să concerteze în toată America, a lansat single după single și a semnat un contract pentru o serie de trei apariții la Ed Sullivan Show contra sumei de 50.000 de dolari. Pe 26 septembrie a fost proclamată Ziua Elvis Presley în orașul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie a avut loc premiera primului său film — Love Me Tender. Pelicula a cunoscut un succes imens, iar vânzările de pe urma numelui lui Elvis au ajuns la 22 de milioane de dolari.

La începutul anului 1957 lucra la al doilea său film — Loving You. În martie a cumpărat celebrul domeniu Graceland, atât pentru el, cât și pentru familia sa, iar în mai a început lucrul la filmul Jailhouse Rock. Totodată, a cântat pentru prima dată în Canada și Hawaii, a filmat King Creole la începutul anului 1958, apoi a fost recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar, informează TVR.

Moartea mamei sale, la 14 august 1958, l-a marcat profund. Un an mai târziu, în noiembrie 1959, a cunoscut-o pe Priscilla Ann Beaulieu, fata căpitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas la Weisenbadem Air Force Base, unde Elvis fusese repartizat. Aceasta, în vârstă de 14 ani și jumătate, îi va deveni mai târziu soție. La începutul lui martie 1960 a fost lăsat la vatră și a început să lucreze la noul album Elvis is Back. Începe filmările la GI Blues, iar mai târziu la Flaming Star și Wild in the Country.

În toată această perioadă, Elvis a continuat să lanseze single-uri și albume ce atingeau primele zece poziții în topul Billboard. Pe 1 mai 1967 Elvis s-a căsătorit cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se năștea fiica lor, Lisa Marie.

La începutul anului 1969 a revenit în Memphis unde a înregistrat două albume extraordinare — From Elvis in Memphis și From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis — ce conțineau, printre altele marile hituri, In the Ghetto, Suspicious Minds, Don't Cry Daddy și Kentucky Rain. În martie 1969, Presley s-a reîntors pe platourile de filmare pentru ultimul său film — Change of Habit.

În august a susținut în Las Vegas o serie de spectacole, stabilind un nou record în ceea ce privește audiența în acest oraș. La sfârșitul anului 1969 a fost lansat single-ul Suspicious Minds care a devenit primul lui single ce ajungea pe locul întâi în topul Billboard de la Good Luck Charm în 1962. În februarie 1970 a înregistrat un album live în Las Vegas ce poartă numele On Stage. În noiembrie, același an, a apărut documentarul That's The Way It Is, care a avut un mare succes.

Din acest moment și până în august 1977, viața lui Elvis a fost un șir nesfârșit de concerte și turnee, apariții la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume, atât de studio cât și live, și de single-uri. În iunie 1972 stabilea un record de audiență, reușind să susțină patru show-uri consecutive sold-out la celebra arenă Madison Square Garden.

În ianuarie 1973, în premieră, a fost transmis prin satelit show-ul Aloha from Hawaii, fiind vizionat în direct în 36 de țări de pe toate continentele, audiența estimată fiind de 1,5 miliarde telespectatori. În octombrie 1973 a divorțat de Priscilla, care s-a mutat după scurt timp din reședința de la Graceland împreună cu Lisa Marie.

Stresul turneelor și lipsa de odihnă încep să-și spună cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Tot în această perioadă a început să ia diverse pastile energizante și tot felul de alte droguri. La 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis a pregătit ultimele detalii în legătură cu spectacolul pe care urma să-l susțină în Portland (Maine) a doua zi și apoi s-a retras pentru a se odihni. A fost găsit mort abia a doua zi, cauza fiind un infarct miocardic, la doar 42 de ani, precizează www.thefamouspeople.com.

Carieră copleșitoare

Din palmaresul lui Elvis Presley amintim: sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câștigate (pentru albumul How Great Thou Art — 1967, albumul He Touched Me — 1972 și pentru înregistrarea live a cântecului How Great Thou Art — 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de Unul dintre cei zece cei mai merituoși tineri ai națiunii, conform aceluiași site.

Cariera sa copleșitoare cuprinde 31 de filme și două documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și sute de concerte. În 1997, cu ajutorul tehnologiei, prin realizarea unei holograme, a fost pus în scenă un concert extraordinar numit Elvis in Concert '97 în Memphis, la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foștii săi colegi de turnee împreună cu Orchestra Simfonică din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu și în Europa, conform site-ului www.elvis.com.

Postmortem, în 1984, i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru păstrarea în viață a blues-ului în muzica sa. În 1986 a fost în primul grup de cântăreți ce a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame. În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale. În 1993, Serviciul Poștal American a anunțat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poștal comemorativ, amintește site-ulwww.elvis.com. Timbrul a fost lansat pe 8 ianuarie 1993 și îl înfățișează pe regele Rock-and-Roll-ului în postura tânărului cântăreț de la mijlocul anilor 1950.

În 2010, fanii lui Elvis au aniversat 75 de ani de la nașterea idolului lor, la Graceland, precizează site-ul www.elvis.com.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel