Două filme românești la Festivalul Internațional de la San Sebastian

El-61-Festival-de-Cine-de-San-Sebastián-se-abrirá-con-una-explosión-de-color
El-61-Festival-de-Cine-de-San-Sebastián-se-abrirá-con-una-explosión-de-color

Cea de-a 61-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la San Sebastián, cel mai important din Spania şi unul dintre cele mai relevante din lumea cinematografică, începe vineri seară cu gala de inaugurare. Filme spaniole şi străine se întrec în competiţia oficială pentru Cochilia de aur (Concha de oro), premiul cel mare, dar şi la celelalte secţiuni există premii foarte râvnite. Actorul american Hugh Jackman şi actriţa spaniolă Carmen Maura vor primi premiile Festivalului pentru întreaga carieră.

Ediţia a 61-a Festivalului, care se desfăşoară anul acesta între 20 şi 28 septembrie în Ţara Bascilor, are o importanţă deosebită, întrucât găzduieşte şi cea mai semnificativă participare românească de până acum. Două filme româneşti şi un proiect realizat în coproducţie cu România au fost selectate de Festival, la trei dintre cele mai importante secţiuni, potrivit Agerpres.

Caníbal

În competiţia oficială pentru premiul cel mare se află filmul 'Caníbal', o coproducţie Spania-România-Rusia-Franţa, regizată de spaniolul Manuel Martín Cuenca, şi ai cărei protagonişti sunt cunoscutul actor spaniol Antonio de la Torre şi actriţa româncă Olimpia Melinte. Acest film, realizat în coproducţie cu Libra Film, se află printre cele patru titluri din preselecţia publicată de Academia spaniolă de film, care îşi dispută nominalizarea Spaniei la Premiile Oscar din 2014.

Câinele japonez

'Câinele japonez', lungmetrajul de debut al tânărului regizor Tudor Cristian Jurgiu, va fi prezentat în premieră mondială în concursul Secţiunii Nuev@s Director@s, destinate tinerilor regizori şi primelor filme ale acestora.

Filmul 'Poziţia copilului', de Călin Peter Netzer, câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, este unul dintre cele mai aşteptate filme din cadrul Secţiunii 'Perlas', la care Festivalul oferă publicului posibilitatea de a viziona în premieră în Spania pelicule care au fost premiate în cadrul celor mai importante festivaluri internaţionale. Acest ultim lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer a fost deja ales să reprezinte România la premiile Oscar din 2014, cu unanimitate de voturi.

Cinematografia românească, proporțional, cea mai bună din lume

Cinematografia românească actuală, pe care un critic al cotidianului El Mundo o lăuda în februarie 2013, spunând că 'în ultimii ani a fost şi este, proporţional, cea mai bună din lume', va fi prezentă cu aceste filme, iar agenda de activităţi include proiecţii ale peliculelor, prezentări şi discuţii cu publicul. În colaborare cu FNAC San Sebastian, ICR Madrid organizează o masă rotunda despre aceste filme româneşti, moderată de Roberto Cueto, membru al comitetului de selecţie al Festivalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel