Urmărește emisiunea live


Dieta cu fibre, beneficii și riscuri pentru sănătate

Dieta cu fibre are multe beneficii, printre care normalizarea tranzitului intestinal, contribuind in același timp la menținerea integrității și sănătății intestinale, scăderea nivelului de colesterol din sânge, și are rolul de a contoriza nivelul de zahăr din sânge. Totuși, această dietă poate avea și câteva riscuri pentru sănătate.

Fibrele sunt o componentă benefică intr-o dieta de slăbire, deoarece sunt greu de digerat și oferă echilibru în sistemul digestiv. Stomacul se poate goli mai lent atunci când fibrele sunt prezente, ceea ce înseamnă că te vei simți plin pentru mai mult timp dupa masa. Nivelul colesterolului, controlul de zahar din sânge si starea generala de sănătate digestiva se pot îmbunătăți, de asemenea, prin consumul de mai multe fibre.

Există două categorii mari de fibre: solubile și insolubile
– Fibre solubile – Fibrele solubile se dizolvă în apă. Se modifica atunci când trec prin tractul digestiv, în cazul în care acesta sunt fermentate de bacterii.
– Fibre insolubile – Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă. Când trec prin tractul digestiv nu isi schimbă forma. 

Dieta cu fibre

Care sunt funcțiile și beneficiile fibrelor solubile?
Fibrele solubile se leagă cu acizi grași, încetinesc timpul necesar de golire a stomacului și viteza de absorbție a zahărului de către organism.

Beneficiile diete cu fibre solubile:

– Acestea reduc colesterolul, în special nivelul de LDL (colesterolul rău)
– Acestea reglementează aportul de zahăr, acest lucru este util mai ales pentru persoanele cu diabet zaharat si sindrom metabolic.

[citeste si]

Surse alimentare de fibre solubile includ: boabe de fasole, fasole Pinto, varză de Bruxelles, broccoli, spanac, dovlecei, mere, portocale, grapefruit, struguri, prune uscate, fulgi de ovăz și pâine din grâu integral.
Care sunt funcțiile și beneficiile fibrelor insolubile?
Fibrele insolubile au mai multe funcții, printre care aceea ca se deplasează în stomac prin tractul digestiv și controlează nivelul pH – ului (aciditate) in intestine.

Beneficiile fibrelor insolubile:

– Promovează mișcările regulate ale intestinului si previn constipatia.
– Accelerează eliminarea deșeurilor toxice prin colon.
Prin menținerea unui pH optim în intestine, fibrele insolubile ajuta la prevenirea microbilor produși de anumite substanțe, care pot duce la cancer colorectal.
Surse alimentare de fibre insolubile includ: legume – o parte din cele cu frunze verzi, rădăcinoase, fructe, produse întregi de grâu, tărâțe de grâu, tărâțe de porumb, nuci și semințe.
De ce este buna o dieta cu fibre?

Riscurile dietei cu fibre

Adăugarea de fibre la dieta poate duce la unele efecte secundare, cum ar fi balonare sau gaze. Acest lucru poate fi, uneori, minimizat prin consumul unor cantitati mai mici de fibre, care ulterior se vor mari până in momentul in care are loc digestia.

Citește mai multe pe diete-sanatoase.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel