De ce fumatul în interiorul maşinii este foarte periculos

Fumat
Fumat

Experţii britanici spun că fumatul în maşină determină un nivel de poluare cu particule fine de trei ori mai mare decât cel maxim prevăzut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru calitatea aerului interior. Autorităţile sanitare ar putea interzice consumul de tutun în timp ce conduceţi maşina. Acest lucru era de aşteptat pentru că fumatul în interiorul maşinii are consecinţe grave asupra sănătăţii copiilor.

Autor: Anca Murgoci

Cel mai recent studiu în domeniul sănătăţii arată că aerul din interiorul maşinii este plin de particule nocive care provin de la substanţele chimice ale ţigărilor care depăşesc limitele legale impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aerul poluat este foarte periculos pentru sănătate, chiar dacă, după ce aţi fumat, şofaţi cu geamul deschis sau cu aerul condiţionat.

Există mai mult de 4.000 de substanţe chimice cunoscute în fumul ţigării. Multe dintre ele aduc prejudicii sănătăţii, iar 40 dintre ele cauzează cancer. condiţionat, informează cotidianul 20min.

"Expunerea la componentele dăunătoare ale tutunului afectează în special copiii care se află în maşină", spune coordonatorul studiului, Sean Semple. Ei sunt cei mai vulnerabili pentru că plămânii lor sunt mici, iar sistemul lor imunitar nu este foarte dezvoltat.

Creşterea particulelor fine din aer este un factor de risc pentru diferite boli cardiovasculare şi respiratorii, dar şi pentru cancerul la plămâni. Fumatul pasiv aduce probleme de sănătate la minori, cum ar fi moartea subită, astmul,  probleme respiratorii şi patologii ale urechii.

În cazul călătoriilor cu fumători în maşină, nivelul de particule fine s-a cifrat în medie la 85 micrograme/m3, adică de zece ori mai mult decât la călătoriile cu nefumători (7,5 micrograme/m3 în medie). OMS a fixat pragul mediu de concentraţie de particule fine în 24 de ore la maximum 25 micrograme/m3 pentru calitatea aerului interior.

Experţii care au coordonat studiul precizează că cea mai bună soluţie, pentru a preîntâmpina eventualele probleme de sănătate, ar fi interzicerea fumatului în maşină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel