De ce auzim ZGOMOTE înainte de un cutremur

Mulți oameni spun că au auzit vuiete, anumite zgomote, înaintea unui cutremur. Sunt și oameni care susțin că aceste zgomote se aud și cu două ore înainte de cutremur, dar acest aspect este greu de crezut. Există și o explicație în acest sens care explică de ce zgomotele se aud doar cu câteva secunde înainte de un seism.

 

persoane (printre care si eu) sustin ca au auzit vuiete inaintea unor cutremure. Acest lucru este greu de explicat, tinand cont ca undele seismice se propaga in scoarta terestra cu peste 3 km/sec de 10 ori mai rapid decat prin aer.
Ce este vuietul dinaintea unui cutremur? Unele persoane sustin ca aceste zgomote se aud si cu 2 ore inainte de cutremur.

Undele de volum se propagă în interiorul globului pământesc. Viteza lor de propagare depinde de materialul pe care acestea îl traversează, și, de o cauza generală, aceasta din urmă crește odată cu profunzimea, căci materia traversată devine mai densă.

Există mai multe tipuri de unde. Vorbim despre undele P sau undele primare. Deplasarea pământului care acompaniază trecerea lor se face prin dilatații și compresii succesive. Ele se deplasează paralel cu direcția de propagare a undei. Acestea sunt cele mai rapide (6 km/s aproape de suprafață) și sunt primele înregistrate de seismografe. Ele sunt responsabile de zgomotul pe care îl putem auzi la începutul unui cutremur.

Mai sunt și undele S sau undele secundare. La trecerea lor, mișcările solului se efectuează perpendicular pe sensul de propagare al undei. Ele apar al doilea pe seismograf.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel