De ce au apărut ochii albaștri, în urmă cu 10.000 de ani

Până acum 10.000 nu existau oameni cu ochi albaștri, ci doar cu ochi negri sau căprui. O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga a identificat mutația unei gene care a făcut posibilă culoarea albastră a irisului. Rezultatul, publicat în Journal of Human Genetics, arată că toți oamenii cu ochii albaștri sunt înrudiți cu o singură persoană care a trăit în regiunea Mării Negre, în urmă cu 10.000 de ani.

Mutația apărută în gena OCA2 împiedică producția de melanină, care dă ochiului culoarea căpruie sau neagră. Populația care are această genă mutantă s-a răspândit din bazinul Pontic în Europa, după perioada glaciară, susține dr. Hans Eiberg, coordonatorul studiului, ciatat de Bussines Week.

Peste 90% dintre europenii care trăiesc în Scandinavia au ochi albaștri, iar descoperirea cercetătorilor danezi arată că nordul Europei a fost colonizat recent, la scară istorică, de populații care au trăit la Marea Neagră. Această descoperire întărește ipoteza că Potopul biblic relatează, de fapt, despre inundarea bazinului Mării Negre, cu apă din Mediterana, după un eveniment geologic care a dus la prăbușirea unui baraj natural.

Întrebarea la care și-a propus să răspundă studiul danez era de ce, în câteva mii de ani, numărul celor cu ochi albaștri a crescut de la zero la 20% dintre europeni.

”Gena mutantă OCA2 mai face ceva, pe lângă schimbarea culorii irisului, arată John Hawks, de la Universitatea din Wisconsin: crește fertilitatea posesorilor. Oamenii care au această genă fac mai mulți copii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel