De când se ”udă buretele”. Cum cereau studenții bani de acasă în anul 1200

Dragi părinți, am nevoi de de bani pentru facultate! Nu este o postare Facebook, sau un email. Așa începea o scrisoare trimisă acasă de un student la Oxford, în secolul XII, cu mai bine de opt sute de ani în urmă. Două secole mai târziu, un tânăr francez scria părinților de la țară, după ce se mutase în Orleans. ”Am găsit un loc bun, chiar lângă piață, așa că pot merge zi de zi la școală fără să îmi ud /murdăresc încălțările. Dar costă mult, am nevoie de bani pentru hârtie, cerneală și pupitru”, scrie site-ul Medievalist.net.

Ca și astăzi, cu o mie de ani în urmă profesorii se plângeau de elevi. Egbert din Liege îi scria unui prieten, în secolul XI, că școlarii vor tot mai puțin să învețe, lucru care se vede de la un an la altul. Dascălul era corect și-și punea întrebarea ”Ce le oferă cititul, de fapt, în afară de lacrimi?”.

Trucul cu învoirea pentru udatul buretelui sau mersul la baie funcționa și la începutul mileniului II. Un profesor de la Oxford nota despre un elev: cum a venit în clasă a început să caute scuze ca să iasă de la curs. S-a oferit să spele cârpa pentru șters, apoi a cerut să meargă la baie. Același lucru este notat și în dreptul altui chiulangiu. Catalogul este din secolul XII.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel