Cum mai sunt furaţi britanicii de către micii cerşetori români

Un adolescent rrom de 15 ani a băgat spaima în britanici. Românul de 15 ani, Levers Zinca, este sub supravegherea autorităţilor britanice şi este ameninţat cu închisoarea, chiar dacă este minor. Alături de prietenul său, Spartacus, se învârteau pe lângă bancomate şi cu un scenariu bine pus la punct îi uşurau pe britanici de fix 200 de lire.

Autori: Cerasela Stafie şi Roberta Cautiş

Dându-se drept cerşetor, ţinteşte utilizatorii naivi ai bancomatelor. Le distrage atenţia folosind o pancartă sau un ziar, cere bani pentru mâncare, dar în acelaşi timp le blochează vederea spre aparat. Neputând vedea bancomatul deţinătorul cardului nu observă nici când hoţul român apasă butonul de 200 de lire şi îşi bagă banii în buzunar. Victima pleacă, apoi, grăbită fară să observe că a fost jefuită.

El nu este un caz izolat, fiind doar unul din zecile de tineri rromi, de naţionalitate română, experţi în furtul utilizatorilor de bancomate. Cu doar 18 luni în urmă, poliţia din Manchester a spart o reţea de trafic de copii rromi, după o serie de raiduri în oraş. Au lansat operaţiunea „Epee” ce are drept scop spargerea grupurilor rrome de crimă organizată care au adus ilegal copii în Marea Britanie pentru a fura, scrie dailymail.co.uk.

Momentan, 15 copii din comunitatea de rromi au fost luaţi în îngrijire pentru a-i proteja. Poliţia se teme că acesţia sunt luaţi de lângă famliile lor de către grupuri infracţionale şi forţaţi să comită infracţiuni.

Lucrând cu un alt adolescent, numit Spartacus Mihai, Levers Zinca s-a năpustit asupra utilizatorilor de bancomate. El a avut un record impresionant de fapte penale cu un şir de condamnări pentru furturi identice şi jaf datând din 2007, când avea doar 11 ani.

Când a fost adus în faţa magistraţilor el a recunoscut încă şase capete de acuzare de furt şi două de tentativă de furt. Acum, va fi pedepsit cu închisoarea până la cinci ani, în cazul în care nu reuşeşte să respecte condiţiile unui Asbo de trei ani.

În ciuda repetatelor arestări şi a ordinelor de formare însumate la 44 de luni, adolescentul s-a întors de fiecare dată la viaţa de delincvent.

Un translator a fost adus în instanţă pentru a traduce în procedurile lui Zinca şi ale tatălui său, care are opt copii şi primeşte în jur de 460 £ pe săptămână, ajutor de stat.

Una dintre victime a declarat poliţiei că a fost vizată de băiat chiar înainte de Crăciun, când retrăgea numerar pentru a cumpăra cadouri copiilor.

Nick Vitti, procurorul care se ocupă de caz, le-a spus magistraţilor din Manchester că programul la care a fost supus adolescentul român a fost "un răspuns proporţional cu ceea ce s-a întâmplat, pentru protecţia publică". El a adăugat: „Modul de operare folosit de către infractor era abordarea oamenilor la bancomate. Victimelor le-a fost distrasă atenţia, în timp ce banii erau sustraşi. În esenţă, au fost jefuiţi.”

După şedinţă, un oficial al Poliţiei din Manchester a declarat: „Aceste crime au fost crude şi laşe, vizând persoanele vulnerabile la jafurile de bancomate”. Acest lucru le va aduce, sperăm, siguranţa victimelor, multe dintre ele, rămase extrem de întristate în urma celor întâmplate. Poliţia şi consiliul vor lucra necontenit pentru a face străzile mai sigure şi sperăm că acest lucru va face şi comunitatea mai sigură.”

Cllr Jim Battle, liderul adjunct al Consiliului Manchester, a declarat: “Acesta a fost un comportament criminal, absolut inacceptabil şi cetăţenii din Manchester ar trebui sa aibă libertatea de a folosi bancomatele fără teama că le vor fi furaţi banii. Rezidenţii ar trebui sa fie asiguraţi că am luat in calcul cele întâmplate şi îi rog pe cei care sunt martorii unei spargeri sau al unei alte situaţii similare cu cea prezentată, să contacteze imediat poliţia.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel