"Crocodil", un nou drog în Europa de Vest, ce omoară utilizatorii după un an de consum

crocodil
crocodil

Un nou drog, ce omoară majoritatea utilizatorilor într-un an de consum, a intrat pe piaţa din Europa de Vest, după ce a făcut ravagii în Rusia.  Descoperit în Germania, autorităţile avetizează în legătură cu riscurile acestui înlocuitor de heroină, care poate provoca moartea de la prima injectare.

În prima fază, pielea se necrozează, căpătând o nuanţă verzuie, care seamănă cu pielea de crocodil. Apoi, muşchii se descompun, organele se descompun, iar oasele sunt fragilizate ireversibil.  Efectul fizic al drogului trece în două ore, ceea ce determină consumatorul să îşi injecteze mai multe doze pe zi.

Speranţa de viaţă a utilizatorilor se ridică în puţine cazuri la trei ani, majoritatea murind după un an. Pentru unii, prima injectare este mortală.  Mai mult, celor care supravieţuiesc trebuie să li se amputeze, de multe ori, extremităţile necrozate în urma injectării.

Potrivit cifrelor oficiale, cel puţin 100.000 de tineri sunt dependenţi de "crocodil" în Rusia, unde a apărut drogul în 2002. ONG-urile vorbesc chiar de un milion de persoane afectate, iar rata de mortalitate este alarmantă, informează newsin.

Drogul ar fi intrat pe piaţa germană în toamnă, iniţial în estul ţării, unde locuiesc comunităţi importante de ruşi. Dar s-ar fi răspândit între timp şi în vest.  În pezent, patru persoane sunt internate la secţia de urgenţă din oraşul Bochum (Ruhr), prezentând urme pe piele similare celor provocate de "crocodil".

Pacienţii au spus că au crezut că au cumpărat heroină de la un dealer din gara centrală, iar când au utilizat au intrat în panică, din cauza efectelor asupra pielii. "Avem informaţii despre cazuri în toată Germania, acest caz nu este izolat", a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Bochum, Axel Puetter.

Primele analize efectuate pe probele de droguri găsite în gara Bochum nu au arătat prezenţa drogului "crocodil", dar ceea ce îngrijorează mai mult autorităţile este uşurinţa cu care pot fi fabricate. "Este posibil să fie vorba de un amestec pe care l-au făcut oamenii", a explicat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Banala codeină, la baza preparării drogului mortal

"Crocodil", sau dezomorfina, se fabrică folosind un ingredient prezent în toate farmaciile: codeina, care este un derivat din opiu şi face parte din familia morfinei. Codeina se găseşte în unele medicamente analgezice, precum Dafalgan codeină sau Paracetamol codeină.

În Rusia, companiile farmaceutice care vând codeină refuză să o scumpească pentru a o face mai puţin accesibilă. În Europa de Vest, preparatele pe bază de codeină se vând numai pe bază de reţetă, din cauza riscului de dependenţă prezentat de acest derivat din morfină.

Producătorii ruşi cumpără pastile de codeină, care se vând fără reţetă, şi le încălzesc, amestecându-le cu benzină, iod şi fosfor. Doză costă câţiva euro, adică de 20 de ori mai puţin decât heroină.

Dezomorfina a fost inventată în anii '30, în Statele Unite, de cercetători care au încercat să găsească un medicament antidurere care să dea mai puţin dependenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel