Cristian Preda: Votul prin corespondenţă se poate manipula ușor

Europarlamentarul Cristian Preda susține că există riscul ca votul prin corespondenţă să fie manipulat și că mult mai inteligent este votul electronic, afirmațiile fiind făcute la doar o zi după ce Senatul a adoptat legea votului prin corespondenţă.

Cristian Preda consideră că e bine că Senatul a adoptat legea votului prin corespondenţă, însă i se pare absurd ca această procedură să fie legată doar de românii din străinătate. Europarlamentarul crede că votul prin corespondenţă ar trebui aplicat şi alegătorilor din România, deși, în opinia sa, votul electronic este "mult mai inteligent".

"Mult mai inteligent decât acest vot prin corespondenţă, folosind hârtii, folosind plicuri şi aşa mai departe este votul electronic. Noi discutăm în Parlamentul European despre această chestiune şi chiar săptămâna viitoare vom vota o recomandare pentru alegerile europene. Recomandăm cu multă căldură folosirea acestui tip de vot electronic. Personal, m-am angajat în această bătălie şi am cerut ca statele să fie obligate să-l introducă. Până la urmă, n-a vrut o majoritate dintre colegi şi probabil se va vota o formulă mai moderată şi anume o recomandare pentru ca în viitor să fie folosit votul electronic", a declarat, marți, la RFI, Cristian Preda.

Citește și: Legea votului prin corespondență: Cum pot vota românii din Diaspora

Deputatul european mai crede că votul prin corespondenţă poate fi cumpărat şi că "dealer-ii de voturi din România" şi-ar putea "muta operaţiunile din Teleorman la Palermo".

"Vom intra, există acest risc, într-o procedură greoaie, în care ba hârtiile n-ajung, ba tu spui c-au ajuns şi ceilalţi spun că n-au ajuns. Se poate şi manipula uşor. Acum, sigur că noi ne dorim ca tot mai multă lume să poată vota, dar să nu fim naivi să credem că partidele nu vor manipula acest vot, că nu se va opri cumpărarea votului, ceea ce e un aspect foarte grav în cazul României. Votul electronic ar permite mai multă autonomie".

Întrebat cum ar putea fi manipulat votul prin corespondenţă, europarlamentarul a răspuns: "Prin cumpărare, cu bani, cum se întâmplă şi-n localităţile de pe tot cuprinsul ţării. Deci nu cred că i-ar împiedica ceva pe cei care sunt dealer-ii de voturi din România să meargă în Spania sau în Italia. Nu cred că şi-ar face foarte multe scrupule să mute operaţiunile din Teleorman la Palermo".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel