Coplata se amână. Spitalele sunt în așteptare, bolnavii pleacă acasă

coplata in sanatate
coplata in sanatate

Coplata se amână. Normele de aplicare nu au fost publicate în Monitorul Oficial, deși Ministerul Sănătății a anunțat că de la 1 aprilie va intra în vigore. Odată nepublicate normele, medicii nu pot încasa banii de la cei care se externează. În plus, mai multe spitale din țară au anunțat amânarea coplății. 

Coplata, aplicabilă de săptămâna viitoare

"Dacă normele se publică în cursul aceste săptămâni, s-ar putea ca de săptămâna viitoare să înceapă contractarea şi, cel târziu la sfârşitul lunii, să avem toată situaţia liniştită din punctul ăsta de vedere", a spus pentru Eduard Armeanu, managerul Spitalului Ilfov, scrie RTV. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, dă asigurări că normele vor fi publicate în cursul acestei săptămâni.

 În Timișoara nu se aplică și din motive tehnice

"Încă nu avem posibilităţile tehnice de aplicare a încasărilor, respectiv chitanţele şi personalul care le va elibera. Vineri vom avea Consiliul de Administraţie şi vom hotărî aceste aspect, iar de lunea viitoare probabil că vom începe să aplicăm coplata la externare. În această săptămână oricum externăm cazurile din luna martie, care nu intră sub incidenţa acestei legi", a declarat managerul Spitalului Judeţean din Timișoara, Ciprian Bogdan.

În Buzău și Brăila, coplata nu a trecut prin consiliul de administrație din cauza nepublicării normelor

Nici în Buzău coplata nu se aplică. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, spune că nici în Buzău coplata nu a fost instituită. Motivul- nu s-a întrunit până acum Consiliul de Administraţie în care să se discute şi să se stabilească valoarea taxei care va fi percepută pacienţilor, la externare.

În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, conducerea unităţii susține că așteaptă publicarea normelor de aplicare. Managerul spitalului, Rodica Sin, spune că valoarea acestei taxe va fi stabilită în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel