Copiii nevaccinați pot face polio. Boala a revenit în România

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile au fost  depistate cazuri de paralizie la copii din cauza poliomielitei în Siria, iar riscul pentru Europa de revenire a bolii este extrem de mare în condițiile în care mulți refugiați din Siria se stabilesc în țări europene. Anul trecut, până în septembrie, un număr de 11.500 de sirieni au cerut azil politic în țări UE.

Vaccinarea antipoliomielitică în Siria a scăzut de la 95% în 2002 la doar 52% în 2012, potrivit Organizației Mondiale a Sănătații. Dacă virusul circulă în Siria, este foarte probabil ca refugiații să îl ducă în țările unde se mută. Riscurile sunt mari pentru copiii născuți după 2011 în Siria, pentru că au fost întreruperi numeroase în vaccinare.

În acest moment, OMS a anunțat că investighează următoarele cazuri de poliomielită la copii născuți în Siria: cinci cazuri la copii sub un an, 13 la copii între 1 și 2 ani și alte patru cazuri la copii peste doi ani.

Toate astea se întâmplă în condițiile în care în acest moment, în România, mulți medici nu mai pot face vaccinarea de la 2 și 6 luni, care protejează și de poliomielită, fiindcă Ministerul Sănătații a întârziat o licitație pentru cumpărarea vaccinurilor.

Virusul poliomielitic se transmite atât pe cale fecal orală, cât și aerogen. Transmiterea se realizează în ambele cazuri, prin contact direct interuman, între sursele de infecție și persoanele receptive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel