Copiii care se nasc azi vor ajunge la majorat într-o lume modificată genetic

agricultura
agricultura

Peste 80 la sută dintre medicamentele folosite peste 18 ani vor fi realizate prin biotehnologie. Veniturile din agricultură vor fi obținute în proporție de 50 la sută din plante modificate genetic, atunci când un copil născut astăzi va avea drept de vot . O treime din industria chimică va fi înlocuită de fabrici vii, care folosesc organisme modificate la nivel genetic sau molecular. Aceste date despre progresul ştiinţific pe care lumea îl va experimenta în următoarele două decenii au fost prezentate la un forum despre agricultură organizat de publicația The Diplomat, săptămâna trecută, în capitală. La forum au participat reprezentanți ai comunității științifice, ai instituțiilor de reglementare în domeniu și ai fermierilor.

"Europa (singurul continent care nu cultivă OMG)  poate refuza cetățenilor săi această evoluție, dar nu o poate opri, a declarat prof. Doru Pamfil, președintele Comisiei de Biotehnologie a ASAS, rectorul Universitații Agricole Cluj Napoca. Va deveni o regiune săracă, de mâna a doua, așa cum au devenit puterile comuniste care au respins cibernetica. Nu întâmplător, țările care domină în IT sunt și cele care investesc în biotehnologie și folosesc rezultatele acesteia, care caută și exploatează progresul științific", consideră prof Pamfil.

Studiile au dovedit că nu există nicio bază științifică pentru care să fie emise reglementări diferite în cazul plantelor modificate genetic, față de culturile tradiționale, a susținut prof. Klaus Ammann, de la Universitatea din Berna. Cu toate acestea, reglementările în domeniu sunt disproporționat de stricte față de alte culturi. Europa nu ține cont de experiența acumulată în cei 15 ani de exploatare a plantelor OMG. Nicăieri în lume nu există abordarea birocratică din Europa: pe cât de lipsite de riscuri sunt culturile OMG, pe atât de stufoasă este procedura lor de autorizare. Sunt 300 de proiecte de cercetare de înaltă tehnologie în desfășurare. Ca protest față de birocrația și bigotismul politicienilor europeni, firma europeană BASF a decis să-și mute operațiunile de cercetare în SUA. Probabil, au mai rămas 299 de proiecte, dar sigur s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă.

Politicile referitoare la OMG nu se bazează pe studii științifice. Teama față de OMG are la bază mituri urbane, mai precis falsuri. Profesorul Klaus Anmann a ”demolat” mai multe mituri urbane, promovate de cei care, din neștiință sau din interes material, se opun biotehnologiei:
Mit urban
Adevăr științific
Diversitatea culturilor  e afectată de biotehnologie
Numărul speciilor cultivate a crescut după al doilea război mondial
Ingineria genetică diferă de mutațiile naturale
Mutațiile naturale și cele induse prin inginerie genetică sunt identice la nivel molecular
Agricultura organică și cea modernă, cu folosirea plantelor modificate genetic, nu pot coexista
Agricultura organică presupune exploatații ecologice, care să folosească plante modificate genetic în locul unor procedee poluante
Fermele bio și cele eco obțin venituri mai mari față de cele care folosesc tehnologii moderne
Agricultura bio aduce fermierilor venituri cu 20-30 la sută mai mici față de biotehnologie
Curentele religioase sunt împotriva modificărilor genetice
Toate cultele importante, inclusiv unele islamice, s-au pronunțat în favoarea OMG
Buruienile rezistente la erbicide sunt consecința culturilor de soia modificate genetic
Buruienile rezistente la erbicide sunt o problemă mai veche decât biotehnologia, iar culturile transgenice se confruntă în mai mică măsură cu această situație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel