Constantin: Nu sunt indicii că etichetarea cărnii de cal s-a produs în România

abatoare
abatoare

Daniel Constantin  a declarat, luni, că nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României.

"Potrivit raportului intermediar venit de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea greşită a cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României sau la unităţi din România. Autorităţile române au făcut în ultimele 48 de ore ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat spre spaţiul comunitar carnea etichetată într-un mod greşit. Noi am acţionat preventiv pentru că nici în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă de către Comisia Europeană sau de autorităţile franceze. A existat doar o discuţie telefonică între reprezentanţii autorităţilor veterinare, după care s-a transmis o comunicare prin e-mail care a făcut referire la două abatoare din România. Unul se află în judeţul Braşov şi unul în Botoşani. Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză care se află în centrul unui scandal internaţional", a explicat şeful MADR.

 Constantin a subliniat că pe fluxul tehnologic din sector sunt efectuate patru controale sanitar veterinare, ultimul fiind obligatoriu realizat la destinatar, ceea ce face practic imposibilă o astfel de greşeală.

 "Concluziile noastre arată că niciuna dintre unităţile noastre nu a fost găsită cu nereguli. Una exportă doar carne de cal, ceea ce înseamnă că etichetarea greşită era practic imposibilă. A doua unitate exportă şi carne de cal, dar şi de vită şi are 7 ani vechime în domeniu, fără să existe suspiciuni legate de modul cum îşi desfăşoară activitatea. Această unitate a exportat în Austria, Suedia, Germania, Olanda, Franţa, Polonia şi Bulgaria, iar verificările noastre nu confirmă nici la a doua unitate etichetarea greşită", a explicat ministrul Agriculturii.

 De asemenea, România nu a făcut schimburi intracomunitare cu carne tocată, deşi în presa internaţională au fost acuzaţii în acest sens, şeful MADR subliniind acest lucru, mai ales că în sală au fost prezenţi şi jurnalişti din presa britanică şi franceză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel